Як очистити воду в домашніх умовах, щоб вижити під час війни (поради біохіміка Гліба Репіча)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Методи очищення води в домашніх умовах під час війни (розказує біохімік)
Pixabay/PublicDomainPictures

Чи можна із брудної річки добути питну воду?

Поділитися:

Біохімік Гліб Репіч розповів, як застосувати науку, щоб вижити під час війни.

"Теоретично, все можливо, але я наголошую, що в першу чергу треба покладатися на чисті джерела води. Тобто, якщо є бойові дії,  треба зробити запаси води. Перше що я зробив, коли почались обстріли зранку у Києві, окрім тих запасів, що вже мав, я заповнив водою усі наявні ємності і навіть ванну. Тому що у такий спосіб, навіть якщо буде пошкоджена мережа, ви довго зможете протриматися з водою.

Людина може три дні без води прожити, але все залежить від умов. У відкритих ємностях вода може зберігатися не довго і там можуть розвиватися бактерії та хвороботворні мікроорганізми. Якщо вода довго стоїть, вам треба її продезинфікувати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гострий зубний біль: що робити, якщо болить зуб в умовах воєнного часу (народні методи та корисні поради від стоматолога)

Кип'ятіння: при нагріванні бактерії гинуть. Кип'ятити треба хоча б декілька хвилин, ідеально: 5-10 хвилин.

Якщо води у водопроводі немає, її можна брати у бюветі або криниці. Обирайте більш чисті джерела. Воду із криниці потрібно теж дезинфікувати та кип’ятити. У крайньому випадку можна збирати сніг або дощову воду.

Воду з відкритих джерел можна брати лише у тому випадку, якщо абсолютно ніяких джерел більше немає, і то, не можна брати з річок у містах, в які потрапляють усі стоки. Така вода не буде придатною для пиття навіть після дезинфекції.

Відстоювання і заморожування води: це не є ефективним. Це може трохи додатково очистити воду, однак не позбавить від шкідливих сполук, мікроорганізмів, тощо. Тому ці способи відкидаємо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цистит як наслідок перебування у сховищі: як боротися в екстремальних умовах (поради лікаря)

Для фільтрації можна використати звичайні побутові фільтри. Вони ефективно працюють, видаляючи усі речовини, які зумовлюють неприємний запах, але не видаляють мікроорганізми.

Теоретично, можна самостійно виготовити фільтр для води. Його можна зробити, наприклад, із пластикової пляшки, знизу закрити її марлею, потім шар піску, а потім – шар вугілля. Активоване вугілля можна зробити власноруч: звичайне деревне вугілля, яке лишається після багаття, кип’ятити приблизно півгодини із розчином соди, промити добре водою та висушити на сковорідці на вогні. Це і є активоване вугілля, яке дуже добре поглинає усе. З води, в тому числі.

Але, очищуватися вода буде лише від сполук, розчинених у ній, а від мікроорганізмів такі фільтри очистити не можуть.

Новини по темі