Як швидко розпізнати інсульт та інфаркт та надати першу домедичну допомогу (кардіохірург Костянтин Руденко у "Сніданку з 1+1")

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Інсульт та інфаркт: як розпізнати та що робити (кардіохірург Костянтин Руденко у "Сніданку з 1+1")
freepik.com

Які ознаки стовідсотково видають ці хвороби?

Поділитися:

За кількістю серцево-судинних захворювань Україна залишається одним із європейських лідерів. Щороку цю недугу констатують у 130 тисяч українців ще в 40 тисяч українців щороку виявляють інфаркт. Через війну рівень стресу підвищується, а доступ до медицини обмежений. Чому симптоми інфаркту та інсульту має знати кожен? Як надати першу домедичну допомогу та чи вплинула війна на цю невтішну статистику? Розповідає кардіохірург Костянтин Руденко у "Сніданку з 1+1".

Інфаркт — це гостре порушення кровопостачання серцевого м'язу, яке призводить до того, що до певної ділянки серця не поступає кров і вона гине. Розвивається некроз цієї ділянки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медична допомога ОНЛАЙН: де в ці дні українці можуть отримати медичні консультації (доповнюється)

Ознаки та симптоми інфаркту

1. Біль у ділянці серця, за грудиною. При гострому інфаркті розповсюджується у ліву руку. Може віддавати у щелепу, зуби.

2. Порушення ритму серця. Людина відмічає аритмію.

3. Втрата свідомості, запаморочення. Дуже часто людина, у якої розвивається гостре порушення коронарного кровообігу відчуває страх смерті.

"Перше, що потрібно потрібно зробити, це викликати медичних працівників. Якщо це інфаркт, дуже складно за допомогою медикаментів у домашніх умовах щось зробити. Потрібна спеціальна рентген-операційна і у нас не багато часу для цього є. Для того, щоб не загинув серцевий м'яз, у лікарів є півтори-дві години від перших проявів. Це те терапевтичне вікно. За цей час необхідно відкрити звужену судину і врятувати серцевий м'яз", — зазначає кардіохірург Костянтин Руденко.

симптоми інфаркт

Домедична допомога при інфаркті

"Якщо ми кажемо про інфаркт, то людині потрібно забезпечити спокій, покласти, забезпечити якомога більше кисню, зняти одяг з верхньої частини тулубу. Можна дати нітрогліцерин та саме розжувати таблетку аспірину", — зазначає кардіохірург Костянтин Руденко.

домедична допомога інфаркт

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Холера в Україні: чи дійсно є небезпека швидкого поширення збудника і самої хвороби (лікар-імунолог ексклюзивно для ТСН)

Інсульт – це гостре порушення кровообігу головного мозку. При цьому втрачається його функція і людина дійсно може стати інвалідом.

Симптоми та ознаки інсульту

  1. Порушення свідомості, її втрата
  2. З’явилися оніміння руки чи ноги, вона не може рухати
  3. Обличчя втрачає звичайні риси
  4. Людина має проблеми з пам’яттю або свідомістю

Інсульт може бути двох видів.

Ішемічний – коли  проблеми такі ж приблизно, як при гострому інфаркті, коли є тромбоз чи перекриття судини і ділянка головного мозку не кровопостачається.

Геморагічний – коли  відбувається крововилив у головний мозок, судина лопається.

Симптоматика може бути схожа, а ось лікування кардинально відрізняється. Правильна діагностика дуже важлива.

симптоми інсульт

Домедична допомога при інсульті

домедична допомога інсульт

Кардіохірург Костянтин Руденко у Сніданку з 1+1 розповідає, як розпізнати інсульт та інфаркт і надати першу допомогу: 

Новини по темі