Холера в Україні: чи дійсно є небезпека швидкого поширення збудника і самої хвороби (лікар-імунолог ексклюзивно для ТСН)

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Холера: темпи поширення, тривалість інкубаційного періоду та ступінь заразності (лікар-імунолог ексклюзивно для ТСН)
freepik.com

Чи можлива холера в Україні?

Поділитися:

В Україні триває війна, роз'язана росією на нашій території. На фоні новин про те, що у Маріуполі зруйновані усі системи водопостачання та каналізаційні системи, усі стоки ллються на вулиці і підмивають поховання, а люди воду беруть із колодязів, постає питання, чи можливий розвиток холери, чи можлива епідемія в Україні і як швидко вона може розвинутись у пандемію. Розповідає лікар-імунолог Федір Лапій в ексклюзивному коментарі для ТСН.

"Я можу гадати і робити хіба що припущення. Ми мали приклад  у 1970 році. Був великий спалах холери в Одесі і було задіяно близько 5 тисяч військових, щоб блокувати в'їзд і виїзд з Одеси. Хоча люди все одно вибиралися морями, байраками з Одеси, тікали. Якщо говорити від першого пацієнта, який був виявлений в Одесі і до кілька десятків виявлених випадків, це було всього кілька днів. Так чи інакше збудник через людей був вивезений у такі віддалені регіони, як Чернігівська область та інші. Навіть на територію Молдови їхала людина через Закарпаття, і у нього була клініка холери", — розповідає лікар-імунолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як очистити воду в домашніх умовах, щоб вижити під час війни (поради біохіміка Гліба Репіча)

Лікар розказує, що насправді, ця хвороба дійсно дуже швидко поширюється. Поняття інкубаційного періоду — це скільки днів від моменту зараження до розвитку захворювання, коли ти вже починаєш виділяти збудник з блювотними масами, з фекальними масами, які потрапляють у зовнішнє середовище, де збудник дуже добре виживає у воді та у солоній воді.

"Збудник може накопичуватися у креветках, а ми знаємо, що Азовське море славиться креветками. Він може бути у рибі і просто у водоймі і люди, які будуть купатися, митися у морі, в річці, у напівсолоній воді, вони можуть заражатися. Інкубаційний період складає від кількох годин до 5 діб. Це дуже короткий період для розвитку захворювання, і ти вже починаєш видавати збудники і передавати його далі. Дійсно є небезпека швидкого поширення збудника і поширення хвороби", — зазначає лікар-імунолог.

Федір Лапій розповідає, що холера — це гостра кишкова інфекція, але вона найбільш небезпечна серед усіх інфекцій такого роду, оскільки має високі ризики і дуже шкидке поширення:

"Ми виділяємо окремо занепокоєння щодо холери, тому що вона є однією із найнебезпечніших кишкових інфекцій, супроводжується тяжким перебігом, високим ризиком смерті і дуже швидким поширенням". 

Від 1% до 25% хворих має симптоми захворювання, але більшість — безсимптомні, і у той же час вони заражають інших:

"Підступність холери у тому, що она не має специфічних симптомів і може взагалі не проявлятись. Основний симптом холери — діарея, який є характерним для усіх гострих кишкових інфекцій".

Набільша небезпека від холери — це зневоднення через втрату рідини при діареї, що приводить до незворотних змін у організмі і втрати надваживих електролітів. Це можуть бути лічені години. Найтяжче холеру переносять діти. 

Чому ж холери так бояться російські окупанти та у прикордонних областях рф почали підготовк удо епідемії, лікар-імуногог пояснює тим, що під час війни усі міст, що маєть проблеми із доступом до чистої води, вже під загрозою. Також Федір Лапій наголошує, що

"Один хворий з холерою — це вже є сплах". 

Лікар каже, що ця "біологічна зброя" працюватиме проти рф і їх військових, бо вони перебувають у повній антисанітарії, а українських військових можуть ослабити вимушені карантинні обмеження.

Україні загрожують спалахи інфекційних хвороб. Яких саме, дивіться розмову з головним санітарним лікарем Ігорем Кузіним:

Новини по темі