Як убезпечити себе від болі та переохолодження, якщо доводиться спати у сховищах чи укриттях (поради вертебролога)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Поради лікаря-вертебролога: як вберегти своє тіло від болю після сну у підвали чи іншому бомбосховищі
Unsplash/Engin Akyurt

Як вберегти своє тіло від болю після сну у підвалі чи іншому бомбосховищі?

Поділитися:

Зараз багато хто позбавлений можливості жити у себе вдома та ночувати на звичних ліжках. У бомбосховищах та інших місцях укриттях часто доводиться спати, на чому доведеться. Як убезпечити себе на незручному місці для сну і про які частини тіла слід подбати насамперед? У "Сніданку з 1+1" розпитали лікаря-вертебролога Олексія Казакова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аптечка для дітей: список необхідного мінімуму від МОЗ

Тверда поверхня — це не погано для хребта. Іноді навіть при захворюванні хребта лікарі можуть призначити спати на твердій поверхні. Першочергово травмує холод. Тому треба убезпечити себе від переохолодження. Особливо треба піклуватися про наступні 4 частини тіла:

  • Голова
  • Шия
  • Поперек
  • Стопи ніг.

Якщо ви спите на твердій поверхні, треба забезпечити собі килимок. Лягати треба на лівий чи правий бік в позу ембріона: згорнути ноги під живіт для того, аби максимально зберегти тепло. Також треба придумати якусь імпровізовану подушку. Лікар розповів:

Це може бути або надувна подушка, або навіть шмат пінопласту накрити тканиною. Також можна зробити імпровізовану подушку зі свого одягу: за допомогою, наприклад, кофтинки, можна зробити валик. Він має як подушка слугувати тим, аби голова не торкалася підлоги.

Якщо ви спите сидячи, то, за порадами Олексія, треба слідкувати за тим, аби не застудити спину та аби голова не звисала. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вберегти себе від втрати зору під час війни та що робити, якщо отримали травму ока (поради лікаря-офтальмолога)

А що ж робити, якщо ви вже незручно поспали на твердій поверхні та у вас з'явилися болі? Лікар радить:

По-перше, якщо ви вже поспали на твердому, ви затиснули собі судини та нервові закінчення. Їх треба добряче розтерти руками: самостійно або когось попросити. Якщо з'явився гострий біль, треба намагатися зігріти спину. Бажано мати з собою зігрівальну мазь або якийсь спиртовий розчин. Якщо цим біль не зніметься, треба шукати змогу потрапити до медичного працівника. 

Дивіться сюжет: 

Новини по темі