Як вберегти від стресу новонароджену дитину та маму під час війни: поради від перинатального психолога

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Як зберегти психічне здоров'я новонародженого малюка та породіллі в умовах воєнного часу?

Поділитися:

Як убезпечити новонародженого малюка від важкого психологічного стресу, якщо він народився у непростих умовах війни, можливо, навіть під обстрілами, у бомбосховищі? Як психологічно допомогти жінкці, яка щойно народила у такий непростий час? Про це на включенні зі "Сніданком. Онлайн" розповів лікар акушер-гінеколог та перинатальний психолог Олександр Кобаса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як отримати «лікарняні» й допомогу по вагітності та пологах під час війни та оформити документи на дитину

Лікар розповідає:

"На емоційний стан новонародженої дитини найбільший вплив має психологічний стан матері. Стрес для малюка – це не зовнішні чинники, а саме стан матері. Тож найважливіше для породіллі – бути в спокої, бо це впливає і на перебіг пологів, і на дитину".

Поради після пологів: як захистити малюка від стресу

Щоб забезпечити нормальний психологічний стан новонародженому малюку, треба:

Пологи

Олександо Кобаса особливо наголошує на пункті про контакт малюка з мамою:

"Після народження дуже важливо викласти дитину на маму, забезпечити контакт "шкіра до шкіри". Це дуже важливо, адже щоб зняти стрес, треба притиснутися до об'єкту безпеки. Таким чином ми повертаємо дитині спокій".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грудне вигодовування і війна: як зберегти лактацію та спростування міфів про донорське молоко

Крім того, одразу після пологів дитині повинно бути тепло, тихо, не повинно бути яскравого світла, але не зовсім темно.

Як психологічно допомогти породіллі

Одразу пісял пологів жінці треба відчувати себе захищено, у безпеці. І навіть якщо це бомбосховище, поруч повинна бути рідна людина, якій жінка довіряє. Також лікар акушер-гінеколог закликає пологові будинки не відмовляти жінкам у партнерських пологах під час війни, бо саме партнерські пологи – запорука цього спокою та нормального психологічного стану породіллі.

Читайте також детальну інструкцію від Олександра Кобаси: що робити, якщо дитина почала народжуватися у сховищі.

Сюжети та коментарі експертів на найактуальніші теми сьогодення, а також включення відомих людей дивіться щодня з 09:00 до 12:00 у "Сніданку.Онлайн": на Ютуб-каналі програми та на телеканалах ТЕТ і 2+2 на ТБ.

Новини по темі