Як відрізнити натуральне вершкове масло від фальсифікату? (розповів експерт із якості продуктів)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Чи справді те масло, яке ми споживаємо щодня, натуральне?

Поділитися:

Рослинна олія та трансжири: що ж насправді нам продають під виглядом вершкового масла та скільки на наших полицях фальсифікату? Дізналися з кореспонденткою програми "Сніданок з 1+1" та експертом із якості продуктів Максимом Несміяновим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як очистити чайник від накипу (практичні поради від біохіміка Гліба Репіча)

Кореспондентка та експерт приїхали на один з найпопулярніших ринків Києва та вирішили перевірити вершкове масло. Експерт взяв один приклад та розповів:

Проблема в тому, що я зараз візьму телефон та вбиваю в пошук цей завод. Таким чином дізнаємось, що це масло продається в інтернеті вдвічі дешевше, при тому, що продають перекупи.

За логікою, навіть молоко, що є в складі якісного масла обійдеться дорожче. Тому журналістка та Максим Несміянов приїхали на завод цього масла, який стоїть непримітний посеред села. Там їм не відчинили, проте вони обійшли його ззаду. Найбільше відкриття – відходи після рослинного жиру. Поруч – купа коробок з-під цього ж жиру, якого в маслі бути не має.

Чи справді на етикетці з-під такого масла – зовсім не масло перевірили в лабораторії: якщо воно якісне та зроблене з вершків, то зафарбує гарячу воду в білий колір. Масло, в якому є хоч краплина рослинної олії – це не масло, а спред.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як відмовитися від перекусів та чому вони шкідливі для нас? Поширені міфи про перекуси розвіює дієтолог Наталія Самойленко

Зверніть увагу: якісне масло з вершків повинно окислитись. Значить, полежавши в холодильнику, верхній шар ставатиме жовтішим, ніж всередині. А після морозилки правильне масло буде навіть трішки крихким. 

Дивіться як вибрати якісне вершкове масло (коментує експерт з якості харчових продуктів Оксана Прокопенко):

Новини по темі