Як відмовитися від перекусів та чому вони шкідливі для нас? Поширені міфи про перекуси розвіює дієтолог Наталія Самойленко

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Ожиріння – це епідемія ХХІ століття, а його головна причина – перекуси. Як від них відмовитися? Розповідає дієтолог.

Поділитися:

Ожиріння називають головною епідемією ХХІ століття, а головна причина його розвитку – саме перекуси. До «Сніданку з 1+1» завітала дієтологиня Наталія Самойленко, яка розвіяла головні міфи про перекуси та поділилася лайфхаками – як від них відмовитися?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи корисні яйця для організму? Скільки яєць і в яку пору доби можна їсти без шкоди для здоров’я? Розповідає дієтологиня Наталія Самойленко

Наталія Самойленко розповідає – головне зло перекусів у тому, що ми їмо автоматично, і робимо це багато разів на добу. Дієтологиня порівняла процес травлення з роботою пральної машини: якщо її вже запустили і задали програму, не можна переривати її роботу. Так само і з нашим травленням – треба дати можливість організму повноцінно перетравити їжу, а не відволікатися на все нові й нові порції. Наталія Самойленко запевняє:

Потрібно нормально поїсти, а потім витримати певний час, щоб ця їжа теж нормально перетравилася. Треба прибрати хаос з харчування, щоб ми більш свідомо підходили до вибору продуктів.

Нормальним вважається режим, коли їжа вживається 3 рази на добу. Проте можливе і збільшення кратності харчування до 4-5 раз за медичними показаннями і відповідне зменшення порцій. Це може бути показане вагітним, жінкам, які годують груддю, та людям з певними хворобами шлунково-кишкового тракту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи потрібно дітям їсти перші страви щодня, чи це стародавні стереотипи (розказує дієтологиня)

З приводу перекусів існує багато міфів, ось найбільш поширені з них:

перекуси

Наталія Самойленко дає прості поради, як відмовитися від перекусів:

►Почати вести харчовий щоденник.

►Ставити собі будильник на прийоми їжі та їсти за таймінгом.

►Якщо є бажання поїсти у період між головними прийомами їжі, можна попити води.

Якщо хоча б 1 місяць витримати без перекусів, ви побачите результат: можете схуднути, почнете краще спати та будете краще себе почувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим корисна картопля та як її правильно вживати без шкоди для здоров'я (коментує лікар-дієтолог Наталія Самойленко)

Нагадуємо, «Сніданок з 1+1» розпочав місяць корисних змін. Його головна мета – допомогти у формуванні корисних звичок та відмовитися від непродуктивних, що зробить життя цікавішим, здоровішим та довшим. Дієтологиня та ендокринологиня Наталія Самойленко, фітнес-тренерка Ксенія Литвинова та тренерка з розвитку мислення Наталія Кадя розробили трекер корисних звичок. Ось цей трекер:

Трекер корисних звичок

Також даний трекер можна переглянути та завантажити за посиланням. Роздрукуйте цей трекер і повісьте собі на холодильник. Він буде мотивувати вас і систематизувати ваші дії щодо формування корисних звичок. Більше про те, як відмовитися від перекусів, дивіться у відео вгорі. А тут можна почути подробиці про місяць корисних змін:

Фото на головній сторінці: Pexels/Andrea Piacquadio

Новини по темі