Як висипатися під час повітряних тривог: поради сомнолога

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Повітряні тривоги та сон: як заснути спокійно — поради сомнолога
Freepik

Забезпечте собі спокійний сон! Поради, які допоможуть заснути та розслабитися.

Поділитися:

Здоровий сон під час війни важливий для відновлення сил, фізичного та психічного здоров'я. Повітряні тривоги та вибухи порушують здатність заснути, що негативно впливає на стан людей. Як забезпечити якісний сон під час повітряних тривог? Про це в "Сніданку з 1+1" дізналися в кандидата медичних наук, кардіолога, сомнолога Юрія Погорецького.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як засмагати безпечно: правильно обираємо сонцезахисний крем

"Лягаємо о 22:00, щоб поступово зловити свій мелатонін. А під час війни давайте використовувати сон трошки раніше, лягати о 21:00. Тут так само працює малатонін. Коли бомбардування починається о 02:00-03:00, то ми встигаємо зловити самий цінний сон і надолужити його, перехитривши ворога і виспавшись", — поділився порадами сомнолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зберегти здоров’я шкіри та швидко привести її в порядок після безсонної ночі: поради лікаря-косметолога

Для бомбосховища лікар рекомендує тримати в тривожній валізі подушку та ковдру, окуляри, щоб не потрапляло світло, і беруші від шуму.

"Гормон мелатонін дуже важливий для нас сьогодні. Це наш спокій, бадьорість, виспаність, мудрість, рокриття талантів та сексуальність, тому що він відповідає за гормон тестостерон. Крім того, мелатонін впливає на схуднення та гормональний фон в цілому. Жінкам варто перевіряти щитовидну залозу, адже порушення гормонального статусу може призводити до порушення сну. Порада жінкам: в першу чергу перевірити феритин, адже вони втрачають багато заліза. Якщо його рівень при дефіциті підвищити, то сон налагодиться. Тому слідкуйте і за цим", — розповів лікар.

Для стимуляції мелатоніну протягом дня лікар рекомендує вживати наступні продукти: бринзу, чорний шоколад, сир, молоко з медом діточкам, сезонні фрукти та гарбузове насіння.

Новини по темі