Як захистити сад і город від спеки: секрети мульчування ​​​​​​​ґрунту від Антоніни Лесик

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як уберегти сад і город від спеки мульчуванням ​​​​​​​ґрунту — 1+1
Freepik

Поради, які допоможуть врятувати ваш сад від спеки без щоденного поливу.

Поділитися:

Коли декілька тижнів тримається спека, необов'язково поливати город та клумби щовечора. Для захисту врожаю можна використати мульчування ґрунту. Як врятувати ваш сад чи город від спеки, розповіла експертка із садівництва Антоніна Лесик у "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посівний календар на липень 2023: сприятливі дні місячного календаря для посадок

Що таке мульчування та як воно працює

Мульчування ґрунту — ефективний агротехнічний прийом, який полягає в покритті поверхні ґрунту тонким шаром подрібнених рослинних решток.

"Мульчування дозволяє зберігати вологу, завдяки чому потрібно буде рідше поливати. Також ця техніка захищає від ерозії та пересихання землі. Ну і головне — під мульчею утворюється активний біологічний шар, тут живуть черв'ячки і мікроорганізми. Все це працює для покращення якості ґрунту. У випадку з помідорами і огірками, мульча також захищає від фітофтори, тому що спори фітофтори не можуть потрапити з землі", — пояснила Антоніна Лесик.

Всю мульчу можна розділити на дві великі групи: органічну та неорганічну. До неорганічної належать матеріали, які не розкладаються. Наприклад, це геотекстиль, картон або каміння. Ці матеріали прекрасно виконують захисну та декоративну функцію, але поживних речовин не додають. З цим гарно впорається органічна мульч: листя, скошена висушена трава, солома, хвойний опад, компост або перегній.

"Всі ці матеріали, окрім того, що вони прикриють землю, вони ще й розкладаються, отож утворюють додатковий родючий шар", — поділилася експертка із садівницта.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як саджати та вирощувати спаржу в домашніх умовах

Як правильно мульчувати ґрунт, щоб захистити врожай від сонця

►Мульчувати необхідно на вологу землю. Краще робити це після поливу або дощу.

►Перед цим важливо розпушити землю, щоб туди поступало більше кисню.

►Шар мульчі має бути товстеньким, не менше 5-10 см, якщо ви використовуєте скошену траву. 

►Розкладати мульчі потрібно навколо рослин, щоб вона не торкалася стебла, інакше це призведе до випрівання та загнивання.

►Якщо в якості мульчі використовувати хвойний опад, потрібно враховувати, що він трохи підкислює ґрунт. Рекомендується накривати ним лохину або садову суницю. У випадку з суницею сосновий опад також вбереже її від слимаків. А ось компост або перегній не тількі прикриє землю, а й додасть поживних речовин.

Новини по темі