Які ризики чекають на Україну під час опалювального сезону: пояснив директор центру досліджень енергетики Олександр Харченко у "Сніданку з 1+1"

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Прогнози на опалювальний сезон 2023 від директора центру досліджень енергетики
Unsplash

Чи готова Україна до нового опалювального сезону, та чи можливі нові блекаути: відповів експерт.

Поділитися:

До минулого року традиційно у цю пору в Україні вже починали опалювальний сезон. Цьогоріч через теплу погоду будинки ще не почали обігрівати. Рішення про початок опалення залежить від місцевої влади, та приймають його, коли протягом трьох днів денна температура повітря не перевищує +8 градусів. Яким буде новий опалювальний сезон та до чого готуватися? На ці та інші питання у  “Сніданку з 1+1”, що виходить щодня з 7:00 до 9:30 в ефірі телеканалу “1+1 Україна”, відповів директор центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як економити електроенергію: 5 порад від директора центру досліджень енергетики Олександра Харченка

Чи достатньо запасів газу в Україні

Фізично в Україні достатньо обсягів газу. 12-15% від усієї кількості належить іноземним компаніям, тому теоретично можлива потреба реекспортувати, але наразі для цього підстав немає. 

Чи зміниться тариф на газ

Сталим тарифом на газ в Україні є 7,96 грн\м³. Експерт запевняє, що наразі немає жодних підстав для зміни вартості палива, а ціна залишиться фіксованою на весь опалювальний сезон.

Чи буде тепло у випадку відключення електрики

Директор центру досліджень енергетики пояснює, що це питання залежить від міста та рівня підготовки місцевої влади. Багато хто вже забезпечив резервне живлення. Однак у великих містах, як Київ, Одеса, Львів, така опція неможлива через надзвичайну потужність машин. На жаль, є і містечка, мери яких завчасно не потурбувалися про облаштування альтернатив на випадок нових відключень.

Як обігрівати будинки, які не можна під'єднати до опалення через руйнації

Якщо переселити людей можливості нема, а російські обстріли завдали великої шкоди будівлі, можна встановити маленькі когенераційні установки для кварталів. Це дієвий спосіб, проте придбання та налаштування таких приладів може зайняти місяці.

опалення

Фото: freepik.com

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що треба мати вдома на випадок відсутності електроенергії: перелік

У яких випадках можливі блекаути

"У загальнонаціональний блекаут по всій країні взагалі не вірю. Я певен, що систему вдасться утримати та вона буде працювати на державному рівні", — пояснює експерт.

А от регіональні блекаути цілком можливі. В Україні є кілька вразливих регіонів, тому необхідно почати готуватися вже зараз.

Як приготуватися до сезону холодів у квартирі

► Генератори насосів

► Акумулятори у квартири

► Газові плити та балкони там, де виключно електричні плити

► Запас палива

► Запас води та їжі на 2-3 дні

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Готуємось до зими: список покупок на випадок відсутності електроенергії

Як підготуватися до відключення електроенергії у приватних будинках

► Генератори

► Газові плити та балкони там, де виключно електричні плити

► Запас палива

► Запас води та їжі на 2-3 дні

Дивіться "Сніданок з 1+1" з 7:00 до 9:30 у будні дні на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube, а також “Сніданок. Вихідний” у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

Обговорення "Сніданку з 1+1" в соцмережах:
Instagram
Facebook

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі