Чи повернуться блекаути влітку, восени та взимку: роз'яснення експерта

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Відключення світла влітку 2023: коментує експерт
Freepik

Як впливає окупація ЗАЕС на енергетику України та чи варто очікувати на нову хвилю блекаутів?

Поділитися:

Під час осінньо-зимових обстрілів росія пошкодила до 40% електромереж. Ремонт електромереж в Україні постійно триває, але чи повернуться відключення світла влітку, восени та взимку? Про це в "Сніданку з 1+1" поговорили з директором Центру досліджень енергетики Олександром Харченком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно заморозити ягоди, щоб зберегти смак та користь: поради експертки у "Сніданку з 1+1"

"Нас зараз по суті рятує електроенергія з Європи. Якщо подивитись на статистику, яка відкрито публікується, ми кожного другого дня отримуємо аварійну допомогу з Європи в пікові години. Це допомагає нам перекрити реальне споживання. Липень-серпень — найважчі та найспекотніші місяці, коли споживання зростає. Загальна ситуація наразі така, що певною мірою вже обмежується постачання великих індустріальних підприємств. Якщо нічого не зміниться, то з часом можливі обмеження і приватних споживачів", — припускає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим небезпечні міські фонтани для дітей: роз'яснення фахівця

Якщо говорити про осінньо-зимовий період, то українцям рекомендується бути готовими до різних сценаріїв:

"Якщо у вас є генератор, якийсь акумулятор чи повербанк, то нехай вони будуть в робочому стані. Краще, щоб не знадобилися, але цілком можуть".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити, якщо радіаційна аварія застане вас на вулиці: поради МОЗ

Також Олександр Харченко зауважив, що запорізька АЕС відіграє важливу роль у забезпеченні України енергетикою. Окупанти умисно прагнуть позбавити нас можливості використовувати станцію:

"Якби ми повернули ЗАЕС і вона працювала, не було б дефіцитів взагалі зараз. Це та чарівна паличка, яка повертає необхідну кількість генерації в систему. На жаль, я відчуваю та з інформації, яка надходить мені, в тому числі від людей, які безпосередньо знаходяться в Енергодарі, московити готуються просто знищити нашу можливість використовувати станцію. Водночас я не очікую ядерного апокаліпсису, реальних взривів реакторів чи великих викидів в атмосферу тощо".

Новини по темі