Оливкова олія рятує від деменції: результати нових досліджень

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

У "Сніданку з 1+1" розповіли про користь оливкової олії та добову норму споживання.

Поділитися:

Оливкова олія може знизити ризик смерті від деменції — саме до такого висновку прийшли американські вчені. Цей продукт є суттєвою складовою середземноморської дієти, яка визнана найкориснішим раціоном у світі. Про користь оливкової олії розповіли у "Сніданку з 1+1", що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

Чим корисна оливкова олія

Дослідження показало, що люди, які вживали більше ніж сім грамів цього продукту щодня, мали на 28% менше шансів померти від деменції порівняно з тими, хто ніколи або рідко додавав до свого раціону оливкову олію. Дослідники припускають, що це пов'язано з тим, що оливкова олія містить велику кількість насичених жирних кислот і антиоксидантів, які корисні для здоров'я, зокрема нервової системи.

оливкова олія

Однак тут важливо дотримуватися балансу та не споживати продукту у надмірних кількостях. Нові дослідження також вказують на те, що дисбаланс двох корисних жирних кислот впливає на ризик передчасної смерті. Мова йде про омега-3, яка є в жирній рибі, волоських горіхах і насінні льону, та омега-6, що міститься в олії, горіхах, фастфуді, смаженому м'ясі та майонезі. Споживання омега-3 та омега-6 в достатній кількості чудово впливає на здоров'я, але високе співвідношення цих жирних кислот, типове для західних дієт, сприяє багатьом хронічним захворюванням, зокрема серцево-судинним захворюванням, раку та аутоімунним розладам.

Як вибрати оливкову олію

Вибираючи пляшку оливкової олії, професійні дієтологи рекомендують зосередитися на кольорі. Він не повинен бути повністю жовтим: хороша олія холодного віджиму матиме трохи зеленуватий відтінок.

Добова норма оливкової олії — 1-2 столові ложки вдень. Водночас треба пам'ятати, що це досить калорійний продукт, тож важливо не вживати його у надлишку.

оливкова олія

Фото: Freepik

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новини по темі