Чи якісну сіль продають в Україні? Результати дослідження у "Сніданку з 1+1" від Костянтина Грубича

Костянтин Грубич у "Сніданку з 1+1" розповів про результати дослідження української солі та поділився дієвим інструментом для перевірки.
Ведучий 1+1, експерт з якості Костянтин Грубич у "Сніданку з 1+1", який виходить щодня на з 07:00 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна", телеканалі ТЕТ та на YouTube, поділився результатами перевірки якості солі, а також продемонстрував дієвий інструмент, який програма розробила разом із харківським інститутом Нанохім.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 3 поради щодо вибору якісного ланч-боксу для дитини від Костянтина Грубича
За даними науковців, аналізу піддали 36 зразків харчової солі. Більше половини не відповідає маркуванню та подекуди містить важкі метали.
"Єдина діюча речовина, яка корисна або цікавить наших телеглядачів, це натрій хлор. Все інше — це маркетинговий хід, який або підвищує вартість продукту, або надає якісь неналежні властивості, які можуть погіршити якість продукту під час використання в побуті. Коли говорять про морську сіль, це насправді такий специфічний продукт, що виробляється у невеликих кількостях. Але, на жаль, не всі виробники є добросовісними. Багато з них, щоб підвищити ціну продукту, просто додають до звичайної солі йод або інші смакові добавки, які придають враження, що ви користуєтеся справжньою морською сіллю. Але така сіль не має тих корисних властивостей, які притаманні справжній морській солі", — пояснив Євген Щасливець, заступник директора інституту Нанохім.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому на прилавках з'явилася неякісна сіль: коментар експертів у "Сніданку з 1+1"
Разом з науковцями "Сніданок з 1+1" виявив, що серед усіх видів харчової солі, представлених на ринку України на сьогоднішній день найбільший обсяг має імпортована сіль з Туреччини. На другому місці знаходиться українське виробництво. Це можуть бути запаси, які залишилися від початку повномасштабного вторгнення. Нова сіль в Україні виробляється досить обмежено, хоча перспективи і можливості є.
"Наша країна має надзвичайно потужні поклади кам'яної солі, кількість яких оцінюється в кілька сотень мільярдів тонн. Навіть на сьогодні у деяких місцях, таких як місто Болехів і Долина, існують природні джерела солі, які можна використовувати для видобутку цього важливого продукту. На жаль, єдиним місцем, де в наші дні дійсно добувається сіль в Україні, є місто Дрогобич", — каже Євген Щасливець.
Костянтин Грубич додає: результати перевірки показують, що ситуація не є критичною. Але важливо звертати увагу на нюанси і приділяти увагу покращенню якості та контролю за продукцією. Споживачам варто звертати увагу на розмір солі: чим більша, тим вищою є якість.
Щоб дізнатися, наскільки якісна перед вами сіль, можна скористатися qr-кодом у відео.
Дивіться “Сніданкок з 1+1” щодня з 7:00 до 9:30 на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube, а також “Сніданок. Вихідний” у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.
Сніданок в соцмережах:
Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.