Чи буде новий локдаун? Головний санітарний лікар Ігор Кузін про ймовірний карантин, темпи вакцинації та ковідні сертифікати

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Коли буде локдаун? Розповідає головний санітарний лікар Ігор Кузін
pexels Anna Shvets

Чи буде з приходом осені новий локдуан? Це питання цікавить багатьох українців. У «Сніданку з 1+1» спробували дізнатися на нього відповідь.

Поділитися:

Чи буде новий локдаун? Про це ведучі «Сніданку з 1+1» розпитали у головного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна. Він дав свої прогнози та розповів про темпи вакцинації проти коронавірусу в Україні та про ковідні сертифікати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус та діти: чому штам Дельта вражає дітей і хто такі універсальні переносники інфекції (розповідає лікар-інфекціоніст)

Показники захворюваності на коронавірус в Україні з приходом осені почали стрімко погіршуватися. Якщо місяць тому вони були на рівні 1 тисячі нових хворих на добу, то зараз – це вже понад 2,5 тисяч добового приросту хворих. Ігор Кузін говорить:

Зараз ми не можемо назвати чіткої дати локдауну. Проте ми бачимо, що ситуація погіршується у переважній більшості областей і, швидше за все, Україна скоро вийде із зеленої зони. На моє особисте переконання, локдауну нам не уникнути, але не раніше, ніж у листопаді.

Щодо навчального процесу, зараз діє норма – якщо в школі працює мінімум 80% вакцинованих співробітників, тоді заклад освіти може працювати і в жовтій, і в помаранчевій зоні, і не переводити дітей на дистанційне навчання. Як тільки Україна вийде з зеленої зони, ця норма буде працювати, наголошує Ігор Кузін. Дивіться пояснення інфекціоністки Євгенії Менжуліної, чому коронавірус вражає дітей:

Головний санітарний лікар країни посилається на позицію ВООЗ та ЮНІСЕФ:

Школа – це той об’єкт, який повинен відкриватися першим і закриватися останнім при погіршенні епідемічної ситуації.

Виходячи з цього, і в МОЗ, і в МОН будуть продовжувати активно стимулювати педагогів та інших співробітників шкіл вакцинуватися. Уже за останні тижні цифри вакцинації працівників освіти в Україні зросли. Усього ж в нашій державі вже повністю вакциновано від COVID-19 5,5 мільйонів людей. Ігор Кузін наголошує:

Як на мене, це багато. За останні декілька місяців темпи вакцинації в Україні зросли в рази. Амбітна мета, яку ми собі поставили – до Нового року проти коронавірусу в нашій державі має бути вакциновано 50% населення.

Дивіться, як представниця ЮНІСЕФ Катерина Булавінова розвіюємо міфи про вакцинацію від коронавірусу:

Щодо традиційного щорічного масового паломництва хасидів до Умані, яке вже розпочалося, Ігор Кузін запевнив – в Україну допускаються лише вакциновані паломники, ця норма передбачена спеціальною Постановою Уряду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи допоможе щеплення зупинити поширення штаму "Дельта", а також про вакцинування вагітних та дітей розказує експертка ЮНІСЕФ

Ведучі «Сніданку з 1+1» Єгор Гордєєв та Неля Шовкопляс запитали у головного санітарного лікаря, що він думає про факти підробки ковідних сертифікатів, які останнім часом почастішали в Україні? Ігор Кузін відповів:

Кожен запис про вакцинацію в Україні обліковується в Електронній системі охорони здоров’я. Там чітко видно, який лікар і коли вносив запис. Тож підробку паперової документації дуже просто виявити, і ми з нею активно боремося.

Також Ігор Кузін розповів, що Україна вже під’єднана до європейської мережі ковідних сертифікатів, де є відповідні алгоритми, які не дозволяють використовувати підробні сертифікати. Тож, щоб потрапити за кордон, використати фальшивий паперовий документ не вийде.

Ковідний сертифікатФОТО: Pexels/Nataliya Vaitkevich

Дивіться, що Ігор Кузін розповідає про можливий локдаун, вакцинацію проти коронавірусу та ковідні сертифікати:

Новини по темі