Коронавірус та діти: чому штам Дельта вражає дітей і хто такі універсальні переносники інфекції (розповідає лікар-інфекціоніст)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Коронавірус: чому хворіють діти, що треба знати про штам Дельту
pixabay.com/pedro_wroclaw

В Україні почастішали випадки захворювання коронавірусом серед дітей. Чому для них може бути небезпечний штам Дельта та що робити батькам?

Поділитися:

В Україні погіршується статистика захворюваності на коронавірус. Зокрема, є випадки масового зараження дітей штамом Дельта, наприклад – у літньому дитячому таборі «Молода гвардія» в Одесі. Там наразі коронавірус підтвердили у 50 дітей та 3 дорослих, у більшості з них – штам Дельта. Що треба знати про коронавірус та дітей, в ефірі «Сніданку з 1+1» розповіла лікарка-інфекціоністка Євгенія Менжуліна.

ЧИТАЙТе ТАКОЖ: Коли українцям буде доступний ковідний сертифікат для подорожей за кордон: розповідає експерт

Лікарка говорить:

Вірус адаптується і мутує у нові штами, що цілком логічно і очікувано. Дійсно, більше стали хворіти діти, зокрема на штам Дельта. Проте у дітей все одно інша імунна відповідь на цю хворобу, ніж у дорослих, і перебіг хвороби у них зазвичай більш легкий.

Та це не означає, що не треба бути обачними. Адже хвороба може припасти на час послаблення імунітету, і тоді її симптоми будуть гіршими. Так само не варто забувати про дітей з хронічними хворобами, для яких COVID-19 небезпечний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медогляд перед школою та садочком: яких лікарів і коли треба пройти, які аналізи здати (розповідає сімейний лікар)

Євгенія Менжуліна розповіла, що діти – це універсальні переносники коронавірусу, оскільки часто хвороба у них протікає без жодних симптомів, та це не означає, що вони не є заразними. Тож перед початком нового навчального року інфекціоністка радить обов’язково обстежити дитину у лікаря. Батьки повинні бути відповідальними: після відпусток і канікул ймовірність зараження дитини підвищується.

Лікарка закликала не нехтувати масками та соціальною дистанцією у громадських місцях, навіть якщо ви вакциновані. Вона наголосила:

Вакцинація – це запобігання важкому перебігу хвороби. Але це не означає, що вакцинована людина не може заразитися та розповсюджувати інфекцію. Тому маски, дистанція не відміняються, вони залишаються частиною нашого життя.

Дивіться коментар інфекціоніста щодо поширення коронавірусу серед дітей у відео:

Новини по темі