Циркуляція трьох інфекцій в Україні, висока захворюваність серед дітей та чи справді Омікрон – останній штам коронавірусу? (Ігор Кузін ексклюзивно у "Сніданку з 1+1")

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Чи готові лікарні до нової хвилі коронавірусу та як розвиватиметься ситуація надалі?

Поділитися:

Україна наразі в п'ятірці країн Європи за смертністю від ковіду. У 20 областях України переважає штам Омікрон. Кількість нових випадків зросла майже удвічі за тиждень, а за останні 3 тижні – у 7 разів. Чи готові лікарні до нової хвилі коронавірусу, чому серед тих, хто захворів, стає все більше дітей? Розповідає головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін у "Сніданку з 1+1".

"В середньому, 23 тисячі пацієнтів перебуває на ліжках (лікарняних – прим.) і зараз завантаженість у лікарнях складає 34%. Якщо дивитися на дитячу захворюваність, то кількість зайнятих ліжок – біля 50%. Але ситуація наразі керована на рівні усіх областей, незважаючи на те, що ми кожного дня б'єом своєрідні антирекорди по кількості нових випадків", – окреслив загальну ситуацію з коронавірусом в Україні Ігор Кузін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нові правила в'їзду до країн Євросоюзу: що змінилося для українців з 1 лютого

Який штам коронавірусу переважає серед хворих українців, головний санлікар України пояснив:

«У нас міксування: частина – Дельта, яка в нас реєструвалась в грудні, в листопаді минулого року. Частина – це дійсно Омікрон. Також, до нас приєднався грип, який почав циркулювати на початку січня 2022 року. Це такий мікс із трьох інфекцій. І скоріше всього, це він викликає такі цифри по захворюваності. Різні штами і вони циркулюють паралельно один з одним: і грип, і Дельта, і Омікрон».

статистика

Ігор Кузін розказав, як переносять коронавірус діти, адже захворюваність серед них сильно зросла:

«У переважній більшості, діти переносять це легше, аніж дорослі. Дуже велика залежність від наявності супутніх захворювань  - діти, які мають супутні захворювання, переносять важче. У дітей набагато частіше реєструється підвищення температури тіла, у дорослих – набагато рідше. Для дітей так само працює вакцинація, як і для дорослих».

Як відрізнити, чим хворіє дитина чи доросла людина: Грип, ОРВІ чи коронавірус, головний санлікар пояснює:

«На сьогодні єдиним засобом, який можна використовувати, і який може відрізнити – це тестування. Можна робити швидкі тести майже на усю респіраторну групу: наприклад, вірус грипу А, вірус грипу Б. Вони є навіть у аптеках, можна придбати і самостійно провести. Також, є швидкі тести для визначення саме коронавірусної інфекції. Тестування – єдиний шлях, щоби поставити діагноз».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакциновані бустерною дозою вже можуть згенерувати сертифікат у «Дії»: як це зробити (розбиралися у «Твоєму дні»)

Наразі вчені припускають, що Омікрон – це останній штам коронавірусу, та чи правда це:

«Ми дуже  хочемо вірити в те, що це останній штам, тому що дійсно Омікрон дещо легше переноситься, він швидко передається. Однак, щоб він став останнім, увесь світ має виконати амбітну мету – вакцинацію 70%. Це буде першим кроком до призупинення, або до контроль над цією епідемією».

Невакцинованих медиків та чиновників перестали пускати на роботу. Якою є нині кількість невакцинованих медичних працівників в Україні, та чи всі вони – медики:

«90% медиків вже вакциновано. Мова може іти про 10% медичних працівників, які можуть бути відсторонені від виконання своїх обов’язків. Однак, ці 10% це не лише лікарі або медичні сестри, це у тому числі і обслуговуючий персонал закладів охорони здоров’я. В переважній більшості, це не люди з вищою медичною освітою. Сподіваємося, що таке відсторонення не заважатиме виконанню медичних функцій. У попередні хвилі близько 20% медичних працівників хворіли. Ми переконуємо, ми використовуємо доказову медицину. Дійсно, люди, які вакциновані не лише в Україні, а й в усьому світі або не хворіють, або переносять у легкій формі. І це єдиний шлях побороти цю пандемію».

Медики розширили список симптомів штаму "Омікрон", дивіться, які додались:

Новини по темі