«Ми можемо перемогти пандемію вже в цьому році», – міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Коли закінчиться пандемія коронавірусу: прогноз від міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка
freepik.com/kjpargeter

Коли закінчиться пандемія коронавірусу в Україні і в світі? Свій прогноз дав міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Поділитися:

Коли закінчиться пандемія COVID-19? Які прогнози дають у ВООЗ та МОЗ. Про це у «Сніданку з 1+1» говорили з міністром охорони здоров’я України Віктором Ляшком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захворюваність на коронавірус в Україні у лютому зросте вдвічі – міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко

Відомо, що наразі і в світі, і в Україні превалює штам коронавірусу Омікрон. За даними ВООЗ, він набагато більш заразний, ніж попередні штами COVID-19, проте менш небезпечний: рідше дає важкі ускладнення на легені, а перебіг хвороби загалом схожий на звичайне ГРВІ. Проте все одно пацієнти з групи ризику важче переносять і цей штам: це люди похилого віку, із зайвою вагою, з діабетом, серцево-судинними недугами.

Тож коли чекати на кінець пандемії та до чого тут Омікрон і вакцинація? У «Сніданку з 1+1» навели коментар з цього приводу директора європейського бюро ВООЗ Ганса Клюге, який на одній з пресконференцій заявив, що нинішній сплекс коронавірусу вщухне впродовж кількох місяців і сформує глобальний імунітет. Адже Омікрон дуже заразний, але викликає менше летальних випадків. Завдяки цьому та масовій вакцинації можливий варіант, що пандемія у 2023 році вже не повернеться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підлітки зможуть витратити гроші за вакцинацію на освіту: програму «єПідтримка» пообіцяли розширити

Розділяє думку представника ВООЗ і міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. Він наголошує:

«Необов’язково, що пандемія взагалі до нас повернеться. Ми можемо перемогти її вже у цьому році, але для цього треба спільно координовано діяти».

Перш за все – вакцинуватися. Міністр нагадав про необхідність проведення бустерної вакцинації через 6-9 місяців після першого повного курсу вакцинації від коронавірусу. Також Ляшко наводить такі аргументи на підтримку тези про можливість завершення пандемії COVID-19 вже у 2022 році:

►Велика кількість людей вже перехворіла а значить, набула певного імунітету.

►Омікрон менш агресивний, ніж, наприклад, Дельта, але більш заразний. Це означає, що більше людей ним перехворіє без фатальних наслідків, і це підвищить рівень колективного імунітету.

►Є ефективна вакцина від COVID-19, і багато людей вже щепилося.

►З’явилися препарати прямої противірусної дії, які вже скоро будуть застосовуватися для лікування коронавірусу.

Також міністр прогнозує, що вакцинація від COVID-19 в Україні буде щорічною, і щеплення варто буде зробити у серпні-вересні, перед початком епідсезону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще 500 гривень за вакцинацію: щеплені бустерною дозою отримають додаткові кошти у межах програми «єПідтримка»

Детально про те, чи готова Україна до чергової хвилі коронавірусу, дивіться у відео:

Новини по темі