Схожі на застуду: МОЗ оприлюднило повний список симптомів штаму Омікрон (інфографіка)

МОЗ оприлюднило перелік симптомів штаму Омікрон
Pixabay/geralt

У МОЗ назвали найпоширеніші ознаки штаму Омікрон: схожі на звичайну застуду.

Поділитися:

У Міністерстві охорони здоров'я опублікували перелік симптомів, характерний для нового штаму коронавірусу Омікрон. Варто зазначити, у "Омікрона" менший інкубаційний період, ніж у "Дельти": у середньому він триває три доби. Також, Омікрон вражає молодих та має високий ризик повторного зараження.

омікрон дельта інфографіка

Основні симптоми Омікрону

На основі підтверджених випадків нового штаму, у хворих на «Омікрон» найчастіше спостерігають:

  • нежить (73%)
  • головний біль (67,5%)
  • втому (63,5)
  • чхання (60%)
  • біль у горлі (59,6%)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бустерна доза вакцини від коронавірусу: скільки українців вже щепилося втрєтє

Симптоми штаму Дельта

Не виявлено суттєвої відмінності симптомів Омікрону та штаму Дельта, який наразі домінує в Україні. У разі зараження на цей штам, разом із вказаними вище симптомами, також спостерігаються:

  • кашель (43,5%),  
  • хриплий голос (35,7%),
  • озноб чи тремтіння (30%),
  • лихоманка (29,4%),
  • втрата/спотворення нюху та/або смаку (23,7%) тощо. 

У МОЗ наголошують: попри те, що симптоми «Омікрону» здаються схожими на застуду, новий штам також може спричиняти тривалі наслідки для здоров’я, госпіталізацію та летальні випадки. Через стрімке поширення «Омікрону» у небезпеці перебувають ті, хто не пройшов принаймні базового курсу вакцинації проти COVID19.

МОЗ радить при появі будь-яких симптомів ГРВІ звернутись до свого сімейного лікаря, який має надати направлення на тестування на COVID-19. До результатів тестування та під час видимих симптомів варто не відвідувати місць загального скупчення людей та дотримуватись режиму самоізоляції. 

Правильне використання масок, дотримання дистанції, регулярне миття рук та вакцинація проти COVID-19 як і раніше залишаються ефективними та простими заходами, щоб вберегтися від інфікування будь-яким штамом.

Нагадаємо, в Україні спостерігається збільшення кількості хворих на коронавірус: за добу 17 січня в Україні зафіксовано 8 558 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19, госпіталізовано – 1 125 осіб, летальних випадків – 188, а одужало – 5 761 особа. 

Раніше повідовлялось, що на початку січня в Україні усім громадянам віком від 18 років дозволили бустерне щеплення проти COVID-19. Водночас, в Україні планують скоротити термін дії COVID-сертифікатів з одного року до дев'яти місяців.

Головний санлікар України Ігор Кузін розповідає про небезпеку штаму Омікрон, дивіться детальніше:

Новини по темі