Чому люди вірять в теорії змови та як не пійматися на "гачок" (прокоментували науковець та нейропсихолог)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Науковець й психолог переконань, а також нейропсихолог розповіли, чому люди вірять у теорії змови.

Поділитися:

Щонайменше 12 мільйонів американців впевнені, що світом керує інопланетна раса рептилоїдів, третина сумнівається, що люди справді були на Місяці, а дехто ще думає, що Земля пласка, проте це чомусь приховують від людства. А найпопулярніша теорія останніх двох років — що COVID-19 виник через зв'язок 5G. Вірити в теорії змови — це така людська природа, як розповів "Сніданку з 1+1" науковець та психолог переконань Ілля Ягіяєв:

Є багато причин, чому люди вірять у теорії змов. Основні — це відсутність відчуття контролю над своїм життям. В часи пандемії чи в часи економічних проблем й політичних негараздів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нове шкільне меню: чим не задоволені батьки і діти та як це коментує Євген Клопотенко

Аби відновити відчуття контролю над життям людина починає шукати пояснення. Науковець пояснив:

Ми пояснюємо це явище якимись силами, які від нас не залежать (фізичні, соціальні, економічні). Наприклад, чому впав чи піднявся курс гривні? Тому що є якісь складні закони ринку... Це нам якось складно зрозуміти, але якщо навіть і зрозуміли, то нам це не дає відповідь, чому саме ми відчуваємо себе погано.

А от теорії змови дають нам просте пояснення: вони ніби ділять світ на чорне та біле.

Коли ми отримаємо пояснення, що є якісь злі люди, які є надзвичайно могутніми, які зібралися та хочуть нашкодити саме мені та саме нам, тоді людина починає вірити в теорії змови. Вони насправді дуже схожі на мультики, коли є очевидне добро та очевидне зло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За неприбирання снігу тепер можна отримати штраф: які умови та хто має платити

Але певні теорії змов, такі як про інопланетну расу рептилоїдів чи пласку землю звучать зовсім не науково та фантастично. Чому ж у них вірять має пояснення нейропсихолог Віктор Комаренко:

Здатність аналізувати критично той чи інший факт, подію чи новину залежить від балансу активностей структур мозку: це лобна частка півкуль мозку, яка забезпечує всю раціоналізацію та іншої частини мозку, великої та дуже важливої для нашого існування та поведінки — структури, які формують емоційні стани.

Баланс між ними коливається в той чи інший бік: коли у нас все добре та стабільне, раціональне перемагає. А от в тяжкі періоди: проблеми на роботі, пандемія, стрес, емоції беруть вгору. Тож потрапити на гачок конспірологів досить легко, а от як захиститись? Ілля Ягіяєв прокоментував:

Якщо довіряти науці, розуміти складність світу та не звертати увагу на приємні нашому нарцисизму тези, тоді можна спробувати себе убезпечити. 

А коли раптом знову захочеться повірити в теорію змови, озирніться навколо: хіба можна таким хаотичним світом керувати?

Дивіться, чому океан сильно нагрівається та як можна це зупинити:

 

Новини по темі