Нове шкільне меню: чим не задоволені батьки і діти та як це коментує Євген Клопотенко

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Уже практично в усіх школах України ввели нове меню авторства Євгена Клопотенка. Чому батьки і діти не завжди ним задоволені?

Поділитися:

Нове шкільне меню, автором якого став відомий кулінар Євген Клопотенко, вже впроваджено у більшості шкіл України. Деякі батьки і діти задоволені, але деякі нарікають: годувати у школах стали несмачно, діти не наїдаються. З цим питанням розбиралися у «Сніданку з 1+1».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оцінка шкільного меню від Євгена Клопотенка: що в ньому подобається дітям та батькам, а що ні (розповідає фахівець з дієтичного харчування)

Відтепер у школах вже не годують дітей сосисками і ковбасами, до раціону додали більше овочів і фруктів і знизили норми споживання солі та цукру. Але, виявляється, у деяких школах буквально сприйняли інформацію про те, що сіль і цукор шкідливі для дітей, тому вирішили повністю виключити їх зі шкільної їжі. Про це розповідає експертка з безпеки дітей, мама 2-х дітей Олена Лізвінська:

«Цукор не додають навіть у какао, і діти його просто не п’ють. Більшість страв взагалі не солять. В результаті дітям не смачно, вони нічого не їдять і не наїдаються, а буквально залишаються голодні».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому краще з'їсти м'ясо з салатом, а гречку з яйцем: корисні поради для стрункої фігури від дієтологині Наталії Самойленко

Автор нового шкільного меню, відомий кулінар Євген Клопотенко прокоментував це так:

«У мене болить серце, коли я таке чую. Насправді, сіль додавати можна, цукор додавати можна і хліб використовувати можна, але менше, ніж ми звикли. Провести реформу шкільного харчування у 15 тисячах шкіл одночасно – це дуже важко. Завжди будуть ті, хто щось не зрозумів, не дочитав, не розібрався. Це все процес».

Клопотенко повідомляє, що уже з березня поїде регіонами України, щоб проводити консультації по новому меню для шкільних кухарів. 

Дивіться, як Євген Клопотенко розповів, як змусити дитину їсти корисну їжу:

Зміни у шкільному дитячому харчуванні вже давно були необхідні, наполягає лікарка-дієтологиня Анна Белокоз. Адже у старому меню було дійсно забагато солі і цукру, а також напівфабрикатів та продуктів із борошна. Лікарка наголошує:

«Набір ваги найчастіше спровокований саме цукром та надлишком солі. У шкільному раціоні їх обмежили, і це досить правильна тактика щодо здоров’я нашої нації».

Очевидно, що нове меню подобається не всім батькам і дітям, тому що, по-перше, вони не звикли до здорової їжі, по-друге, шкільні кухарі ще не навчилися правильно готувати запропоновані в меню страви. Якщо вас не влаштовує харчування вашої дитини у школі і ви бачите явні порушення, зверніться до керівництва школи або до Держпродспоживслужби, під контролем якої знаходиться питання шкільного харчування. 

Готуємо страви зі шкільного меню з фахівчинею з дієтичного харчування Людмилою Железняк:

Новини по темі