День державного прапора: історія та цікаві факти у Сніданку з 1+1

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Історія та цікаві факти про український прапор у Сніданку з 1+1
freepik.com

Де він вперше замайорів та скільки років йому насправді?

Поділитися:

Сьогодні, 23 серпня, відзначаємо День державного прапора. Де він вперше замайорів та скільки років йому насправді, розказали у рубриці Уроки історії "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День державного прапора України: вітання ведучих 1+1

Прапор України: цікаві факти від Сніданку з 1+1

  • Під цими кольорами відбувалося становлення української державності.
  • Ще у 14 столітті це були символи Руського королівства (від слова Русь).
  • В радянські часи, використовуючи синьо-жовте, український прапор, можна було отримати два роки в'язниці.
  • Якщо поєднати синє і жовте, отримаємо зелений колір, а зелений колір — це життя.

Історія прапора України

Після провалу серпневого путчу, яким скористалось багато країн, щоб відновити свою незалежність, депутати Верховної Ради 23 серпня 1991 року занесли український прапор і проголосили незалежність. Колір чистого синього неба та жовто-пшеничного поля. Саме ці барви українці обрали для свого прапора. Офіційно державним символом незалежної України він став лише 1992 року.

Історик Олександр Алфьоров розповідає:

"Синьо-жовтому українському прапору — мінімум 700 років. Поява українського прапора пов'язана з Королівством Русі. Це 1250-ті роки, коли гербом нашої держави, Королівства Русь був золотий лев на синьому тлі".

Коли війська тодішнього короля Данила Романовича вирушили в похід, то на центральній хоругві обов'язково був зображений золотий лев  на синьому тлі.

"А от на менших прапорцях, які були в усієї армії, гербова фігура позначалася виключно кольором. Таким чином, золотий лев на синьому тлі на менших прапорцях армійських позначався двом смугами: синьою та жовтою".

Не загубилися ці кольори й в історії Козацтва.

«Синій та жовтий колір активно використовувався і в козацьких прапорах 17-18 сторіччя. Тут ми маємо розуміти, що ці кольори справді були і кольорами національними. Так, наприклад, герб національний, а саме – козак з мушкетом зображався як козак в золотому жупані на синьому тлі».

19 століття. Австро-угорська імперія. Населяли її тоді і українці. І коли вони виходили на вулиці, щоб показати своє прагнення до самостійності, їхнім прапором був той самий синьо-жовтий:

«Саме тоді синьо-жовтий прапор, в 1848, піднімається над львівськими площами, щоб позначити боротьбу українців, як однієї з націй, що мешкають в Австрійській імперії».

Тоді прапор із поєднанням цих двох кольорів починає сприйматися як маркування української ідентичності.  І саме тому з територій західних областей України він переходить в іншу підневільну Україну, яка була під російською імперією. І саме там починають так само розуміти, що поєднання синьо-жовтих кольорів є поєднанням свободи та незалежності.

Коли у 1917 році російська імперія розпалася, українці починають свої визвольні змагання, щоб таки отримати незалежність. І хай ненадовго, але досягають свого. Тут можна нерідко натрапити на дискусію: а який же прапор тоді використовували?

Історик Олександр Алфьоров зазначає:

«Існує міф, що українці мали синьо-жовтий та жовто-синій державні прапори відповідно до того, як змінювалася влада. Але насправді це величезний міф. У 1918 році, у березні був прийнятий закон, який зафіксував, що український державний прапор – це прапор, який складається з двох рівнозначних смуг: синьої та жовтої. І цей закон діяв під час існування Української Народної Республіки та Української Держави Павла Скоропадського».

За кілька років Україну окупував Радянський союз. Тамтешні керівники боролися з символами нашої державності. В ті часи використання, чи навіть зберігання синьо-жовтого прапора вважалося злочином і суворо каралося. 

"За синьо-жовтий прапор, якщо ми говоримо про часи до 50-х років, могли просто розстріляти чи посадити на величезні терміни. Але і в 60-ті роки за новими кримінальними кодексами за публічне використання прапора грозило кілька років ув'язнення. Ця норма лишалася діючою аж до розпаду радянського союзу". 

24 серпня 1991 року Україна проголосила Незалежність, а вже за півроку офіційно отримала свій державний символ — синьо-жовтий прапор. 

Дивіться Урок історії від Олександра Алфьорова про український прапор:

Новини по темі