Десертний шлунок – не міф: вчені з’ясували, чому після їжі все одно хочеться солодкого

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Десертний шлунок: вчені з’ясували, чому після їжі все одно хочеться солодкого
Freepik
Поділитися:

Ви коли-небудь ловили себе на думці, що навіть після ситного обіду у вас завжди залишається місце для шматочка торта чи плитки шоколаду?

Якщо так, то не переймайтесь, адже цьому є наукове пояснення. Вчені з Інституту досліджень метаболізму Макса Планка довели, що це відбувається через так званий «десертний шлунок», який закладений в мозку людини.

Детальніше про це розповіли в сюжеті Сніданку з 1+1.

Дослідження показали, що нейрони, які сигналізують мозку про насичення також активують тягу до цукру. Тобто, навіть коли наш організм отримав достатню кількість їжі, він все ще хоче чогось солодкого.

Ключову роль у цьому процесі відіграють ендорфіни – гормони щастя, а десерт якраз дарує людині приємні відчуття. Це пояснює, чому після ситного обіду ми не можемо втриматися від спокуси з’їсти щось смачненьке.

Аби підтвердити цю гіпотезу, вчені провели експерименти на мишах. Виявилося, що навіть ситі тварини продовжували їсти цукор. Однак, коли дослідники заблокували певні нейронні зв’язки, то бажання до солодкого зникало. Механізм роботи «десертного шлунка» закладений на рівні мозку, а не лише через звичку чи культуру харчування.

Дослідники припускають, що в майбутньому це можна буде контролювати та використовувати для боротьби з переїданням та ожирінням. Поки що найкращий спосіб обмежити тягу до солодкого – це свідомий підхід до харчування. Спробуйте замінити цукрові десерти на фрукти або горіхи, аби отримувати задоволення без шкоди для здоров’я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: І вино теж: вчені назвали три несподівані продукти, які сприяють довголіттю

Новини по темі
Всі новини