"Голоду не буде", — про подорожчання продуктів і найскладнішу за останні роки зиму (розмова у "Сніданку з 1+1" з економістом Сергієм Фурсою)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Про подорожчання продуктів і найскладнішу за останні роки зиму (розмова у "Сніданку з 1+1" з економістом Сергієм Фурсою)
Pixabay/Katrina_S

Якими будуть ціни на продукти до кінця року та який прогноз на цьогорічний опалювальний сезон?

Поділитися:

Продукти до кінця року подорожчають на третину — такі прогнози дають експерти НБУ. За їхні даними, найбільше ціни зміняться на овочі, фрукти та крупи. Також можуть подорожчати хліб, цукор, сіль та м'ясо-молочна продукція. І основний чинник, який зможе стримати ріст цін – подолання ворога. Чи варто закуповувати продукти вже зараз, щоб перезимувати, та як експорт української агропродукції допоможе стримати ціни? А також друга, дуже важлива тема – непростий опалювальний сезон, який чекає нас цього року. Відповіді на ці два болючі питання дає економіст Сергій Фурса у "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи подорожчає вершкове масло в Україні: прогноз аналітика у "Сніданку з 1+1"

"Добра новина у тому, що більшість подорожчання уже відбулось. Рівень інфляції цього року очікується 30%, а вже є здорожчання на 20%. Тобто 2/3 цього подорожчання вже є. Все залежить від курсу гривні, але у базовому сценарії 2/3 вже пройшло. Да, будуть ще зростати ціни, і вони будуть зростати до кінця війни постійно. Швидкість вже має бути менша. Зараз сповільнилась інфляція, але буде прискорення восени. Більшість цього тяжкого шляху ми вже пройшли".

Сергій Фурса прогнозує, що голоду не буде, оскільки цього року очікується чудовий врожай. В Україні буде достатньо імпорту і своїх продуктів:

"Подорожчання буде тривати в рамках інфляційних, але це не означає, що треба готуватися до голодної зими".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "90-ті не повторяться", – економіст Сергій Фурса у "Сніданку з 1+1" коментує підвищення офіційного курсу долара

Економіст Сергій Фурса не рекомендує запасатись продуктами на всю зиму:

"Я б такого не рекомендував. Звісно, у вас має бути запас їжі на 2-3 тижні. Зараз дійсно грошей мало, тому їх треба раціонально використовувати. У даному випадку це ірраціонально. Це психологічне, як під час пандемії".

Які саме продукти будуть дорожчати, ніхто спрогнозувати не може, зізнається Сергій Фурса:

"Якісь продукти можуть різко вистрілювати, але ми не вгадаємо, які саме".

Говорячи про цьогорічний опалювальний сезон, Сергій Фурса пояснює, звідки прогнози про холодну зиму попри те, що тарифи піднімати не будуть:

«Тарифи не будуть підняті цього року. Але дійсно у нас дефіцит і газу, і електроенергії може бути взимку. Якщо росіяни відключать ЗАЕС, яка дає 25% всієї нашої електроенергії. Точно ніхто не скаже, якою буде зима. Ми розуміємо, скільки у нас енергії, а яке споживання, ніхто не знає. Ми точно знаємо, що ціни будуть стабільні. Через дефіцит будуть економити. Температура на 4 градуси буде менша в оселях. Опалювальний сезон розпочнеться пізніше, і закінчиться раніше. Буде прохолодніше в квартирах, але точно ніж було і буде у європейців. Ми розуміємо, що взимку росія може зупинити транзит українською трубою. Але це точно не катастрофа те, що буде відбуватись. Найкраща порада – купити светр, якщо у вас його немає".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Курс долара восени або чому хвіст виляє собакою: валютний прогноз та коментар економіста Сергія Фурси у «Сніданку з 1+1»

Наостанок Сергій Фурса спрогнозував курс валют на найближчий час:

«Курс стабілізувався, але поки триває війна, тиск на національну валюту буде зберігатися».

Якими будуть ціни на продукти до кінця року та прогноз на майбутній опалювальний сезон від Сергія Фурси:

Новини по темі