Головні новини України та світу за тиждень: нова посада Залужного, страйк фермерів у Варшаві і не тільки

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Чи був замах на Зеленського, та які нові умови для бронювання від мобілізації: головні події тижня.

Поділитися:

Розповідаємо головні новини, які відбулися в Україні та світі за минулий тиждень в період з 4 по 8 березня. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки коштів знадобиться Україні для відновлення культури й туризму: підрахунок ЮНЕСКО

Ексголовнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний стане послом України в Великій Британії

Напередодні президент України погодив його кандидатуру на цю посаду, далі свою згоду має дати британська сторона. Міністерство закордонних справ України направило відповідний запит. Зараз у Києва з Лондоном безпрецедентний рівень співпраці: саме ця країна першою підписала двосторонню угоду про безпекові гарантії для України. Посада посла у цій країні вакантна з липня минулого — року раніше її обіймав Вадим Пристайко. За словами голови МЗС Дмитра Кулеби в ефірі телемарафону, однією з головних вимог до нового посла було розуміння військового контексту, тому призначення Валерія Залужного — це однозначно підсилення української дипломатії.

Єврокомісія підтвердила, що Україна отримає переговорну рамку щодо вступу ЄС вже в березні цього року

Про це повідомив прем'єр Денис Шмигаль. За його словами, Україна і Єврокомісія вже можуть досить швидко розпочати переговори. У грудні лідери країн-членів ЄС схвалили початок переговорів щодо вступу України. Зараз ведеться скринінг українського законодавства на відповідність вимогам ЄС — це технічне завдання, яке охоплює аспекти майбутніх перемовин про членство. Київ сподівається, що озвучені терміни будуть витримані.

Уряд готує нову систему бронювання від мобілізації

За підприємствами будуть закріплені ті працівники, хто наповнює державний бюджет. Прем'єр Денис Шмигаль вважає, що заброньовані майже на 100% мають бути ті, хто працює на енергетичних підприємствах та водопостачанні. Також до цього списку потраплять виробництва для оборони та галузі критичних потреб економіки. Наразі Уряд визначає, який має бути розмір податків до бюджету, аби людина мала право на бронь. Ці норми мають відповідати новому закону про мобілізацію. Наразі в Україні заброньовані близько 700 тисяч людей.

Великий страйк фермерів розпочався у Варшаві

Аграрії незмінно виступають проти політики "зеленого курсу" ЄС, а також вимагають заборонити імпорт сільськогосподарської продукції з країн поза межами ЄС, передусім з України. До того ж мітингарі погрожують блокадою з березня найбільшого польсько-німецького прикордонного переходу Свецьк-Франкфурт. До фермерів напередодні доєдналися мисливці, пасічники, перевізники та рибалки.  Протестувальники зібрались під офісом прем'єра Дональда Туска та палять шини і фаєри. Центр міста перекрили, були сутички з поліцією. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що відомо про новий порядок нарахування пенсії : як отримати додатковий страховий стаж, якщо не працював

Зеленський та прем'єр-міністр Греції були в Одесі під час обстрілу

6 березня грецька та українська делегація оглядали Одеський порт, коли ворог атакував припортову інфраструктуру. Російська пропаганда з посиланням на грецькі ЗМІ повідомила, що цілю був кортеж Зеленського. Речниця сил оборони півдня заперечила, що обстріл Одеси пов'язаний з візитом Зеленського, адже його не анонсували з міркувань безпеки. Зеленський після повідомлень про замах на нього з'явився на публіці та прокоментував ракетний удар по Одесі, у якому наголосив, що росіянам байдуже кого вбивати — цивільних чи військових. Окрім відвідування порту, президент України та очільник грецького уряду побували біля багатоповерхівки на Добровольського, в яку росіяни влучили БПЛА в ніч на 2 березня. Унаслідок російської атаки загинуло 12 людей, серед них — п'ятеро дітей.

Новини по темі