"Соромно", "будуть насміхатись" та інші упередження: чому українці не звертаються до психотерапії та яка різниця між психологом, психотерапевтом і психіатром

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Психотерапевт Олег Чабан у «Сніданку з 1+1» розвінчує популярні міфи про психотерапію.

Поділитися:

Яка різниця між психологом, психотерапевтом та психіатром? Які популярні міфи про "душевних" фахівців досі існують? Розповідає психотерапевт Олег Чабан у «Сніданку з 1+1».

«Я і психіатр, і викладаю медичну психологію, і психотерапевт», – зізнався Олег Чабан. Взагалі, є три спеціальності: психотерапевт, психолог та психіатр. З тою лише поправкою, що медичний психолог і просто психолог – це різні речі.

  • Психолог працює з психологічними проблемами здорових людей.
  • Психіатр лікує медично психічні захворювання.
  • Психотерапевт лікує немедикаментозними методами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому для здоров'я та щастя важливо постійно вчитися і як це робити правильно – коментує тренерка з розвитку мислення Наталія Кадя

Психолог працює зі здоровими людьми, у яких у житті виникли психологічні проблеми: проблеми в сім’ї, проблеми на роботі, розлучення, надмірні страждання. Коли людина не може в собі розібратись: не може вибрати собі професію чи заробляючи хороші гроші не може зрозуміти, чи на своїй роботі вона знаходиться. Усе це – суто психологічні речі. Це є в кожного.

Психотерапевт – це людина, яка має медичну освіту в Україні і вона вже лікує, але лише немедикаментозними методами: словом або опосередковано (наприклад, ігротерапія).

Психіатр – суто біологічний лікар, який лікує проблеми з мозком медикаментами.

психолог психотерапевт психіатр

Поширені міфи щодо психологічної допомоги

  • «Психотерапія» – це завжди дуже довго
  • «У нас нема хороших фахівців»
  • «У мене немає на це часу»
  • «Все ще не настільки погано»
  • «З мене будуть насміхатись»
  • «Проблеми вирішаться самі собою»
  • «Одними розмовами не допоможеш»
  • «Я сам собі психолог»

"Необхідно нести психоосвіту в маси, що необхідно звертатись за допомогою. Дуже часто люди доходять вже аж до психіатра, минаючи психотерапевта, бо проблема стає такою, що вже без медикаментів не справитись. Хоча при перших дзвіночках проблему можна було вирішити ще у кабінеті психотерапевта". 

Привести своє життя у гармонічну норму, рівновагу, задоволення, більш важливе, ніж такі епізоди з життя, як зниження зарплати, відсутністю роботи, локдауном та ін. Як мінімум, це варто робити заради дітей, оскільки, коли дорослі сваряться, калічать цим вони зазвичай своїх дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від чого залежить довговічність шлюбу та як уберегти шлюб від розлучення? (поради психолога Ганни Кушнерук)

Дивіться поради психотерапевта, як зберегти здоровий глузд в епоху пандемії

Новини по темі