Лікар-гінеколог з Чернігова у «Сніданку з 1+1» розповів про допомогу жінкам, постраждалим внаслідок насильства російських військових

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Лікар з Чернігова розповів, як в їхній клініці допомагають жінкам, постраждалим від насильства російських військових

Лікар з Чернігова розповів, яку допомогу вони наразі надають постраждалим від російської агресії жінкам.

Поділитися:

Лікар-гінеколог з Чернігова Василь Отрошко у "Сніданку з 1+1" розповів, як їхня клініка пережила обстріли російських військ та яку допомогу нині там надають жінкам, що постраждали від російського насильства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як не стати жертвою насильства: рекомендації для жінок, які знаходяться в зоні війни або виїжджають

Василь Отрошко згадує, що 24 лютого, коли всі зрозуміли, що росія вдерлася на територію України і почала війну, його рідне місто Чернігів почали бомбити. В клініці, де пан Отрошко працює директором, на той момент перебувала жінка після операції, яку довелося терміново евакуювати додому. На щастя, з нею наразі все добре.

Клініка, якою керує Василь Отрошко, займається акушерською та гінекологічною допомогою жінкам. Під час бомбардувань Чернігова вона тимчасово припинила свою роботу, проте пацієнток продовжували консультувати онлайн. Лікар навіть згадує досвід приймання пологів телефоном. І з полегшенням розповідає:

"У підвалі благополучно народилася дівчинка".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пологи під час війни: що робити, якщо дитина почала народжуватися у сховищі (покрокова інструкція від лікаря акушера-гінеколога)

Після деокупації Півночі України від російських військ роботу клініки в Чернігові вдалося відновити. І саме тоді її керівництво зрозуміло затребуваність певних видів послуг. Лікар-гінеколог розповідає:

"Почали надходити запити від жінок, які постраждали внаслідок насильства російських військових. І ми зрозуміли, що наша клініка може в повноцінному обсязі надавати допомогу таким жінкам".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Таллінні пройшла акція протесту проти масових ґвалтувань українських жінок російськими військовими (фото)

Тож гінекологічний ценрт почав роботу з омбудсменом Чернігівської області та з поліцією, бо постраждалі жінки потребують комплексної і психологічної, і медичної, і правової допомоги. Зараз для жінок, які постраждали внаслідок зґвалтування російськими військовими, у Чернігові передбачені такі безкоштовні послуги:

►Обстеження на інфекції, що передаються статевим шляхом.

►Переривання небажаної вагітності, яка настала внаслідок насильницьких дій: медикаментозне чи інстурментальне, в залежності від конкретної ситуації.

Окрім консультацій та призначення лікування у клініці могли би і оперувати жінок, але наразі цього робити не можуть: наркозний апарат, який 2 місяці стояв виключений і без опалення, не працює (у ньому стали несправними електронні клапани). Тож Василь Отрошко просить небайдужих надати це високовартісне обладнання у тимчасове користування або ж допомогти з його ремонтом, щоб мати змогу всебічно допомагати постраждалим жінкам. У "Сніданку з 1+1" просять всіх, хто може з цим допомогти, писати в особисті повідомлення Василю Отрошку у його Facebook.

Дивіться сюжет "Сніданку з 1+1" про чернігівського лікаря, який розповів про допомогу жінкам, що постраждали внаслідок насильства російських окупантів:

Новини по темі