Пологи під час війни: що робити, якщо дитина почала народжуватися у сховищі (покрокова інструкція від лікаря акушера-гінеколога)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Пологи в бомбосховищі: що робити (покрокова інструкція від лікаря-гінеколога)
Instagram/olenazelenska_official

Вже не одна дитина за час війни в Україні народилася у бомбосховищі, у квартирі без світла і опалення і в інших не призначених для цього місцях без медичної допомоги. Що робити, якщо дитина проситься на світ, а лікаря поруч немає?

Поділитися:

На жаль, під час війни вже не є унікальними випадки, коли діти народжуються у підвалах та інших не призначених для цього місцях без жодної медичної допомоги. Від початку війни в Україні вже відбулося понад 4300 пологів, а в найближчі три місяці очікується, що ще 80 тисяч українських жінок народять дитину, повідомляє ЮНІСЕФ.

На включенні зі "Сніданком. Онлайн" лікар акушер-гінеколог та перинатальний психолог Олександр Кобаса розповів, що робити, якщо пологи почалися, а до пологового чи бодай до лікаря дістатися немає змоги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грудне вигодовування і війна: як зберегти лактацію та спростування міфів про донорське молоко

Олександр Кобаса заспокоює жінок при надії:

"Перше, що треба сказати, що природні пологи – це інстинктивно-рефлекторний процес. При нормальному, фізіологічному перебігу вони можуть пройти практично без жодних втручань".

Важливо! Основний показник того, що з дитиною в утробі все нормально – це відчуття її рухів. Вони повинні бути такими, до яких жінка звикла: спокійними, не бурхливими. 

Пологи у бомбосховищі: покрокова інструкція від лікаря акушера-гінеколога

Отже, якщо пологи почалися в укритті, Олександр Кобаса радить:

1. Знайти більш-менш затишне місце, краще під стіною, ще краще – в кутку.

2. Намагатися зберігати спокій: переживання і емоції можуть вплинути негативно на перебіг пологів.

3. Зробити так, щоб навколо було максимально чисто і тепло. Лікар уточнив:

"Я не говорю про стерильність. Запамятайте, там, де пологи, стреильності не може бути апріорі. Повинно бути просто чисто: чиста одежа, чисте простирадло. Розстеліть це на підлозі біля стіни, найкраще – в кутку, щоб туди можна було присісти. Фізіологічна поза для народження дитини – це сидячи навпочіпки. Жінці треба створити опору для спини, спертися на стінку позаду. Не варто боятися, що дитина впаде і  вдариться: від сідниць до підлоги приблизно 5 см, а дитина, коли народжується, йде по кривій угору".

4. Після народження варто взяти дитину до себе на руки і забезпечити контакт тіло до тіла. Малюка треба зігріти, притиснути до себе, а зверху накрити чистою ковдрою. Пуповину поки перерізати не варто.

5. Пуповина ще якийсь час буде пульсувати і забезпечувати дитині доставку крові з киснем. Жінці з малюком треба лягти, щоб кров без перешкод доходила з пуповини до дитини.

6. Маму теж треба накрити ковдрою, бо після пологів у жінок буває лихоманка (тіло може трясти). Варто зазначити, що це не підвищена температура тіла, але за жінка може відчувати озноб. Важливо: для жінки після пологів нормальноє є температура тіла до 37,5 градусів. 

7. Плацента народиться приблизно через 10 хвилин після народження дитини, але все індивідуально. Зрозуміти, що плацента відійдшла від стінки матки, можна по вигляду пуповини: коли дитина народилася, пуповина товста, судини на ній чітко проглядаються, вони вишнево-фіолоетового кольору, наповнені кров'ю; після відшарування плаценти пуповина стає тоненькою і судини не просвічуються. Це ознака того, що кров з матки в плаценту і пуповину вже не надходить. Коли жінка відчує, що матка скорочується і виштовхує плаценту, а також коли зміниться вигляд пуповини, треба взяти за пуповину і акуратно, потихеньку, не смикаючи вивести (витягнути) назовні плаценту.

8. Після народження плаценти треба стежити за жінкою. Якщо у неї спостерігається значна крововтрата, варто оглянути промежину на наявність розривів. Якщо кровотечу зумовили розриви, треба спробувати зупинити її за допомогою тампону, вати, бинта чи чистої тканини (затиснути місце кровотечі, щоб судини тромбувалися). Якщо ж причиною кровотечі не є розриви, це означає внутрішню кровотечу. Тоді допомогти жінці можна, сильно натиснувши рукою в зоні пупка: таким чином можна затиснути черевну аорту і зупинити кровотечу. Але для цього варто потримати руку доволі довго, не послабляючи тиск.

Також насторожити повинні такі симптоми, як порушення зору, сонливість, апатія, посиніння губ у породіллі. Все це можуть бути ознаки значної крововтрати та погіршення стану жінки. Якщо є холод, на якийсь час можна покласти його на низ живота, щоб сприяти скороченню матки.

9. Варто якомога раніше прикласти дитину до грудей матері, це стимулює вироблення окситоцину і також стимулює скорочення матки (що, в свою чергу, сприяє зменшенню кровотечі).

10. Перерізати пуповину бажано протягом двох годин після народження дитини, бо після цього можуть початися процеси некротизації. Спочатку пуповину варто туго перев'язати ниткою, стрічкою чи навіть дротом від навушниківна або зарядки для телефону на відстані 1-3 см від дитини. Далі, вище місця перев'язування, пуповину варто перерізати: ножем, ножицями, можливо, навіть шматком розбитого скла. Або перегризти, якщо немає жодної можливості перерізати. Після цього це місце бажано обробити будь-яким спиртовмісним розчином і прикрити чистою ганчіркою.

Що можна і чого не можна робити під час перейм та потуг

Під час перейм особливих заборон немає. Жінці можна і потрібно поводитися так, як їй хочеться, як підказує їй її тіло: лежати, сидіти, ходити, як завгодно змінювати позу. Можна робити будь-що, що полегшує відчуття. Треба пити воду: через кожні 15-20 хвилин робити декілька ковтків. Їсти також не заборонено, проте, як правило, жінка рідко відчуває голод під час перейм.

Під час потуг також можна змінювати положення тіла, рухатися, пити воду. Проте існують деякі важливі заборони.

Що не можна робити під час потуг?

Під час потуг не можна:

►Сидіти з опорою на сідниці (навпочіпки сидіти можна). Якщо під час потуг жінка сидить на сідницях, вона може притискати головку дитини, яка рухається по родових шляхах, і травмувати її.

►Зводити коліна разом, ноги при потугах повинні бути широко розставлені. Під час потуг дитина рухається по родових шляхах, і коли жінка зводить коліна, вона заштовхує дитину назад і заважає їй народитися. Крім того, це може травмувати дитину.

►Якщо дитина рухається родовими шляхами, не можна її гальмувати. Тож якщо хочеться тужитися, треба тужитися. І навпаки: якщо немає поклику, не треба тужитися, в цьому немає сенсу, жінка лише марно витратить свої сили.

Звісно, за першої ж нагоди після пологів маму і дитину варто показати лікарю. Проте якщо такої нагоди деякий час немає, не варто панікувати, треба вірити в краще і довіритися своєму організму і своїм інстинктам, радить лікар акушер-гінеколог Олександр Кобаса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переохолодження у бомбосховищі: як уникнути, симптоми, як лікувати та що не можна робити

Сюжети та коментарі експертів на найактуальніші теми сьогодення дивіться щодня з 10:00 до 13:00 у "Сніданку.Онлайн": на Ютуб-каналі програми та на телеканалі ТЕТ на ТБ.

Новини по темі