Людська пам’ять: її властивості, різниця між жіночою та чоловічою пам’яттю. Як навчитися запам’ятовувати більше? Коментує психотерапевт Олег Чабан

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Про які важливі особливості людської пам’яті варто знати? Чи існують вправи на тренування нашої пам’яті? Про це розповів психотерапевт Олег Чабан.

Поділитися:

Про властивості та особливості людської пам’яті сьогодні у студії «Сніданку з 1+1» розповів психотерапевт Олег Чабан. Також він згадав про вправи, які допомагають тренувати пам’ять, особливо з віком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно говорити і приймати компліменти (коментує психолог Анна Кушнерук)

Отже, існує 4 основні властивості пам’яті:

  1. запам’ятовування;
  2. утримання інформації;
  3. відтворення інформації;
  4. забування.

Олег Чабан говорить:

Забувати щось – це цілком фізіологічне явище. Якби ми цього не вміли, ми б потонули у шаленому вирі інформації, яку більшість людей здатні запам’ятовувати вже з віку 3-4 років.

За словами Олега Чабана, найбільш тривала пам’ять – нюхова. А ось жіноча і чоловіча пам’ять доволі різні. Жінки краще запам’ятовують події, пов’язані з пережитими емоціями, чоловіки – логічні послідовності дій. Психотерапевт наводить приклад:

Чоловіки завжди пам’ятають свою першу машину, а жінки – перший поцілунок.

Через швидкоплинність та високий рівень стресу сучасного життя ми часто щось забуваємо. І це нормально, наголошує Олег Чабан, адже є захисним механізмом організму. Дивіться, як психотерапевт коментує шкоду для здоров'я трудоголізму.

Варто розуміти: якщо проблеми з пам’яттю серйозні, регулярні і призводять до неприємностей, краще звернутися до лікаря. Це може бути сигналом органічних порушень та низки хвороб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Це повинен знати кожен: які перші симптоми інсульту та профілактика неврологічного захворювання (коментує лікар-невролог)

На жаль, з віком наша пам’ять згасає. І це теж цілком фізіологічне, хоч і неприємне явище. Та тренувати пам’ять все ж можна, говорить психотерапевт.

Як тренувати пам'ять

Олег Чабан наголошує – важливо не лише сприймати нову інформацію, а й обговорювати її з іншими людьми, дискутувати. Тільки у такому випадку пам’ять дійсно буде тренуватися.

Новини по темі