Маковія, або Медовий Спас: які страви заведено готувати у цей день (розказує дослідниця гастрономічної культури у "Сніданку з 1+1")

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Маковія, або Медовий Спас: які страви заведено готувати у цей день
Instagram/krp_anedchenko

Сьогодні українці відзначають велике церковне свято Медовий Спас, Маковія або Маковий Спас.

Поділитися:

14 серпня українці відзначають велике церковне свято — Медовий Спас, Маковія або Маковий Спас. Розпочинається двотижневий Успенський піст. У церкві у цей день традиційно освячують хліб, колоски, квіти та головки маку. Які страви заведено готувати у цей день, розказала дослідниця історії гастрономічної культури Олена Брайченко у "Сніданку з 1+1".

Олена Брайченко розповіла, які ще страви, окрім вже традиційних шуликів (коржів з маком) готували в Україні на Медовий спас:

"Мед, пироги, завиванці, струцлі з горішками, з яблуками, з маком. Обрядового печива було багато. Завиванці з маком — така сама частина цього свята (як і шулики — прим.), як і всього серпня взагалі. Періоду коли є свіжий врожай, мед, мак".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Букет на Маковія своїми руками: з яких трав збирають букет на Медовий спас

Дослідниця зауважила, що навіть приказка є про Маковія: 

“Навіть бідний у цей день скуштує ложку меду”. 

Стіл на Маковія багатий не лише солодким:

"Передоснова свята є церковною. Я не люблю, коли розділяють свята на язичницькі, дохристиянські, не християнські. Українська традиція поєднання і проживання церковних свят є особливою. Люди тримають піст, і тому на столі немає жодних страв з молока, м'яса, риби. І тому було дуже багато страв з хліба: пироги вареники, шулики, овочеві страви, страви з квасолі, яка дозріває, кукурудза, струцлі з різними начинками".

Про традиції українців на Маковія, дивіться у сюжеті:

 

 

Новини по темі