Мити овочі та фрукти содою: тренд чи ризик для здоров'я (пояснює лікар)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Після цього овочі та фрукти завжди будуть чистими: що треба знати
Freepik

Наскільки ефективне миття овочів та фруктів у воді із содою: роз'яснення у "Сніданку з 1+1".

Поділитися:

У TikTok з'явився актуальний тренд: мити ягоди та овочі у воді з содою. Результат на цих відео вражає: блогери запевняють, що сода позбавляє шкідників, знищує бруд та нітрати. Чи дійсно все так? У "Сніданку з 1+1"що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна"  провели свій власний експеримент.

Полуницю з ринку, занурюємо її у дві ємності: в одній все до води додали чайну ложку соди, а в іншій звичайна вода. Результат дійсно вразив, але негативно, адже полуниця просто зіпсувалася. Вона вкрилася темними плямами і її смак значно гірше за полуницю, яку мили у звичайній воді. Чому так вийшло - прокоментувала сімейна лікарка та дієтологині Софія Шпак:

"Скоріше всього, це така хімічна реакція соди і тієї речовини, якою було оброблена ваша полуниця".

Софія каже, що такий метод в інтернеті використовують аби знизити зараження кишковими інфекціями і не лише за допомогою соди. Але головне управління по санітарному нагляду за харчовими продуктами не радить такий метод. Лікарка розповідає, що дослідження по зниженню рівня пестицидів за допомогою соди дійсно проводились та мали свій результат, але тільки на яблуках та на кількох видах пестицидів. Решта - науково не доведена. До того ж, смак може погіршитися.

"Ми можемо пошкодити ніжну структуру самої ягоди або фрукта, спотворити смак, і цю речовину занести собі в організм. Сода — це бікарбонат натрію, а натрій може тягти воду і це буде спричиняти підвищення артеріального тиску, або ж може призводити до надмірного здуття, газоутворення в шлунку, нудоти або блювоти".

Як правильно мити фрукти та овочі

Експертка радить робити це саме проточною, а не відстояною водою. Мити не менше 15 секунд, адже це дає змогу очистити від мікроорганізмів та забруднення полуницю чи лохину. Якщо у вас овоч якоїсь незвичайної форми, як цвітна капуста або броколі, її слід замочити попередньо на 2 хвилини, а потім ще ретельно промити протягом 15-20 секунд під проточною водою. Для кращого ефекту можна використати щітки, наприклад, для картоплі чи моркви. Якщо овочі чи фрукти ніжні, Софія радить спробувати губки з легкою абразивною поверхнею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новини по темі