Де шукати ліки від різних хвороб під час війни: роз’яснення від голови парламентського комітету з питань здоров’я нації Михайла Радуцького

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Де купувати ліки під час війни та скільки лікарень зруйнували окупанти: у "Сніданку з 1+1" розповів Михайло Радуцький
freepik.com

По постачання ліків під час війни та роботу всієї медичної галузі України у студії "Сніданку з 1+1" розповів Михайло Радуцький.

Поділитися:

Голова парламентського комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги і медичного страхування Михайло Радуцький сьогодні відвідав студію "Сніданку з 1+1". Він розповів, де можна знайти ліки від різних хвороб під час війни, а також про те, як наразі працює медична система в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аптечка для дітей: список необхідного мінімуму від МОЗ

Михайло Радуцький повідомив, що в Україні виділили понад 1 мільярд гривень на закупівлю нового обладнання для центрів екстреної медичної допомоги.

ліки

Також Михайло Радуцький розповів про сумну статистику:

"З початку війни російські війська обстріляли і частково зруйнували більше 300 лікарень в Україні, вщент знищили 21 лікарню. На сьогодні постраждалих серед цивільних у нас не менше, ніж серед військових, а можливо і більше".

Через війну у питанні постачання ліків в різні регіони країни є такі великі проблеми:

►Логістична проблема через постійні обстріли, зруйновані шляхи та воєнні дії.

►Знищені склади готової фармацевтичної продукції.

►Знищені склади з речовинами, з яких виробляються ліки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вберегти себе від втрати зору під час війни та що робити, якщо отримали травму ока (поради лікаря-офтальмолога)

Незважаючи на це, більшість критично важливих медикаментів в Україні є. Були проблеми з постачанням препаратів для тиреоїдної терапії (при хворобах щитоподібної залози), але зараз вони вже почали поступати в аптеки. Те ж саме стосується інсуліну. Михайло Радуцький зауважив:

"Найважче з ліками на тимчасово окупованих територіях і там, де йдуть активні бойові дії, де обстрілюють гуманітарні конвої".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як відновитися після окупації: що їсти, які вітаміни вживати та які аналізи здати (пояснює медична експертка Дарка Озерна)

За словами пана Радуцького, препаратів для людей, які живуть з ВІЛ, є достатня кілкьість в різних регіонах України. Те ж саме можна сказати про препарати для хіміотерапії, для лікування гіпертонії, серцево-судинних недуг, хвороб шлунку, печінки. Але є певні логістичні проблеми, які з часом вирішуються. Михайло Радуцький повідомив:

"Інсулін та інші критично важливі для життя пацієнта препарати постачаються з першу чергу в аптеки на базі лікарень".

Чи є ще коронавірус в Україні?

З настанням війни про коронавірус в Україні майже всі забули. Але це не означає, що його немає. Михайло Радуцький каже:

"На жаль, ми фіксуємо сьогодні десь 4-6 тисяс випадків захворювання на COVID-19 на добу, але думаю, що це занижена цифра, бо зараз далеко не всі хворі роблять тестування".

Тож МОЗ відновив мобільні бригади для вакцинування людей від коронавірусу, вакцина в Україні є.

Дивіться, як Михайло Радуцький у "Сніданку з 1+1" розповів про медичну допомогу в Україні в умовах війни:

Новини по темі