"Невидимі діти": експертка розповіла про проблеми усиновлення в Україні

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Система усиновлення в Україні: проблеми та шляхи вирішення
Freepik

У "Сніданку з 1+1" розібралися, які проблеми має система усиновлення в Україні, та як їх вирішити.

Поділитися:

Турботливі дорослі, друзі, безпека, власна думка, самостійний розвиток та вибір — такими є найважливіші речі у 4 тисяч дітей за результатами анонімного опитування. У сучасних реаліях в Україні задовольнити всі дитячі потреби не завжди є можливим. Кожна дитина потребує батьківської турботи та уваги, та наразі 15 тис. українських дітей не мають опіки. Про проблему усиновлення розповіла керівниця Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей Ірина Тулякова у "Сніданку з 1+1"який виходить у будні з 06:30 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна та на YouTube.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це буде потужний інструмент для того, щоб дитячі будинки і інтернати залишилися в минулому": ведуча Катерина Осадча про розробку єдиної платформи для усиновлення

Яка проблема з усиновленням в Україні

За останній рік лише 500 справ з усиновлення були успішними. Наразі 15 тис. дітей в Україні позбавлені батьківської опіки, серед них 5 тис. живуть в спеціалізованих інституціях (дитячих будинках та інтернатах). Кількість усиновлювачів — до 2 тис. кандидатів. Так, дітей  набагато більше ніж охочих. Процес усиновлення сповільнює також бюрократія та очікування багато батьків. Найчастіше усиновити хочуть малюків, тоді як діти віком 6-7 років переважно до повноліття залишають без батьків. Люди не готові брати до себе в родину старших діток, тих, що мають інвалідність. Також чимало знаходяться в інституціях разом з братами та сестрами, яких за законом не можна розлучати. Окрім загальних категорій, часто кандидати мають конкретні запити та параметри — наприклад, колір очей чи волосся дитини. Це створює "чергу" та гальмує і без того повільний процес усиновлення. 

"Ми маємо усвідомити, що дітей чужих не буває. Усі діти прекрасні, і вони теж хочуть бути в родині", — стверджує експертка.

Яка різниця між усиновленням та опікою

За усиновлення дитина офіційно стає членом сім'ї та залишається в ній назавжди. Коли над дитиною беруть опіку, це означає відповідальність та державну фінансову підтримку. Це найпоширеніша форма в Україні, часто під опіку беруть родичі.

Усиновлення

Фото: Freepik.com

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Думаю, що цього року навчання я навряд чи пройду”, - дружина Тімура Мірошниченка Інна ексклюзивно для сайту 1+1 розповіла про особливості процесу всиновлення другої дитини

Яких змін потребує система усиновлення в Україні

Головна задача Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей — знайти родину для дітей та створити належні умови. Фахівці установи хочуть перезапустити реформу, щоб діти не зростали в інституціях, а по максимуму жили в родинах. Ірина Тулякова зазначає, що лише 20% дітей в дитячих будинках чи інституціях — сироти, більшість мають живих батьків.  Це категорія так званих "невидимих дітей". Таких діток не мають права усиновлювати, поки у їх біологічних батьків не позбавили прав на опіку. Це довгий та кропіткий процес, на який не вистачає ресурсів. Експертка розповідає, що зараз ведуть роботу над спеціалізацією суддів по таких справах та надання пріоритетності слуханням по дітях. Також у деяких центрах активно працюють над тим, аби возз'єднати родини — паралельно проводять психологічні консультації із батьками, у яких вилучили дітей, аби дати можливість виправити ситуацію.

Яка в Україні ситуація з усиновленням та чого потребують діти, позбавлені батьківського піклування: детальніше у "Сніданку з 1+1", що виходить з 6:30 до 9:30 у будні дні на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube: 

"Сніданок" в соцмережах:

Instagram
Facebook

Новини по темі