«Ой, у лузі червона калина» мовознавець Олександр Авраменко розповів історію виникнення цієї пісні

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
«Ой, у лузі червона калина» мовознавець Олександр Авраменко розповів історію виникнення цієї пісні

Одна із найпопулярніших композицій сьогодення має цікаву історію створення.

Поділитися:

Сьогодні символом українського визвольного руху проти російської агресії стала стрілецька пісня «Ой, у лузі червона калина». До ефіру «Сніданку з 1+1» доєднався мовознавець та вчитель української мови Олександр Авраменко, який розповів історію виникнення цієї композиції. Як виявилось, за її основу взята козацька народна пісня «Розлилися круті бережечки». Проте пісня отримала нове дихання, коли зазвучала у театральній виставі.

«Знаєте, коли пісня стає саундтреком до якогось фільму, то отримує зовсім інший рівень популярності. Так само «Ой у лузі червона калина» була написана для театральної вистави «Сонце руїни», яку присвятили гетьману Петру Дорошенку. Це було у 1914 році, вистава з часом забулась, а от пісня залишилась», —  прокоментував мовознавець.

Ми писали більш детально про те, як змінювався текст пісні "Ой, у лузі червона калина".

ой у лузі червона калина текст

Олександо Авраменко дав також корисні поради для громадян, які раніше в побуті розмовляли російською, а зараз обирають для спілкування українську. Проте не у всіх одразу виходить, люди трохи замикаються, бояться зробити помилки.  Олександр наголошує, що нічого не треба боятись.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЧи існує правило, яке дозволяє писати «росія» з маленької букви: пояснив мовознавець Олександр Авраменко

«Окрім експрес-уроків, читання книжок, перегляду фільмів, я раджу передусім говорити. Для того, щоб накачати м’язи, що нам треба? Піти у спортивний зал. Вони не виростуть, якщо ми будемо просто читати книжку з вправами. Ось так саме мова, починайте говорити, не бійтесь помилятися, виправляйте одне одного. Найкращий тренажер з вивчення будь-якої мови – це процес говоріння», – заохотив Авраменко.

Щодня на глядачів «Сніданку з 1+1» очікують поради від профільних спеціалістів, оперативна інформація та свіжі новини про Україну, включення зірок та інше. У такий складний для країни час, поки весь український народ став на захист рідної землі, команда ранкового проєкту знайшла можливість бути поруч зі своїми глядачами та підтримувати їх у найскладніших обставинах.

Не пропустіть щодня проєкт з  08:00 до 11:00 на телеканалах ТЕТ і 2+2, а також на YouTube.

Новини по темі