Відпустки, лікарняні та робота онлайн: як змінились трудові відносини під час війни, розповідає голова Державної служби України з питань праці у "Сніданку з 1+1"

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як війна змінила умови праці в Україні, розказав голова Державної служби України з питань праці у "Сніданку з 1+1"
freepik.com

Що відбувається на ринку праці під час повномасштабної війни та як держава підтримує українців?

Поділитися:

За даними міжнародної організації праці при ООН, з початку повномасштабної війни майже 5 мільйонів українців втратили  роботу, з них понад мільйон — біженці, які виїхали за кордон. Ігор Дегнера, голова державної служби України з питань праці у студії "Сніданку з 1+1" розказав про те, як змінились трудові відносини під час війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 65 тисяч гривень за дискримінацію у вакансіях: Уряд затвердив порядок сплати штрафів для роботодавців (подробиці)

Спрощений режим регулювання трудових відносин

"Регулювання мати йти в ногу із часом і з тими обставинами, які складаються. Спрощений режим трудових відносин дає можливість працівнику і роботодавцю самим домовитись, як їм організувати свою роботу", — розповідає Ігор Дегнера.

робота

Ці норми стосуються лише роботодавців, які мають до 200 працівників та виключно за двосторонньою домовленістю. Нові норми дають змогу встановлювати гнучкий робочий графік та не фіксований робочий день. Однак, це також має бути за попередньою домовленістю. 

Трудові відносини в умовах війни: які відбулися зміни

Відтепер роботодавець, якщо у нього немає зв'язку з працівником, може взяти іншу людину на роботу. Коли з'явиться основний працівник, ця людина може бути звільнена. Однак, якщо є додаткова робота, працівника можуть лишити.

Дистанційний режим роботи (онлайн)

"Як дистанційний режим роботи, так і надомний передбачає роботу з узгодженням з роботодавцем. Працівник не має права сказати, що він не вийде... За безпеку працівника відповідає роботодавець, який несе відповідальність, як організовано робоче місце. Людина може вимагати працювати дистанційно лише коли до неї вчиняється дискримінація".

Ігор Дегнера також зазначив, що лікарняні під час війни оплачуються. Працівники можуть звертатися із запитами, якщо їх права порушують, і  по кожному зверненню Державної служби України з питань праці допомагає врегулювати усі моменти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відпустка під час війни: як оплачується, скільки може тривати, кому можуть відмовити у відпустці на період дії воєнного стану (роз’яснення експерта)

Призупинення дії трудового договору

У законодавстві зʼявляється поняття тимчасового припинення трудових відносин. Це не передбачає звільнення і може застосовуватися, якщо через війну та бойові дії одна зі сторін не може виконувати свої обовʼязки. Трудові відносини ставлять на паузу і після відновлення безпеки продовжити працювати.

Як змінились трудові відносини під час війни, дивіться:

Новини по темі