Поради дієтолога: Яке м’ясо найкорисніше для організму людини

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

У програмі «Сніданок з 1+1» дієтолог розповіла, чому корисно їсти м'ясо та яка добова норма продукту.

Поділитися:

Імбирний чай: Корисні властивості та спосіб приготуванняУ програмі «Сніданок з 1+1» дієтолог Галина Незговорова розповіла про користь вживання м’яса та яка його добова норма для організму людини.

М'ясо для українців є невід’ємним елементом щоденного раціону. Зазвичай любителі цього продукту не задумуються, яке з них корисніше – червоне чи біле. Проте дієтологи впевнені, що різниця між видами м’яса існує, до того ж його правильне вживання може позитивно впливати на всю роботу організму.

Читайте також: Приховані загрози м’яса: як обрати якісне м'ясо без антибіотиків і барвників.

КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ М'ЯСА

  1. М'ясо є унікальним джерелом білку.
  2. Є джерелом вітамінів групи В.

М'ясо містить величезну кількість мікроелементів, які беруть участь в обміні речовин, - каже Галина Незговорова.

  1. Забезпечує нормальну роботу усіх органів та систем.
  2. Містить залізо, яке вкрай необхідне для кровотворення.

До речі, у червоному м’ясі набагато більше заліза, аніж у білому, - зауважує дієтолог.

ЯКЕ М'ЯСО КОРИСНІШЕ

Усе м'ясо умовно поділяють на біле та червоне.

Біле м'ясо – це домашня птиця, а також кролик, риба та інші морепродукти. Червоне м'ясо – це баранина, яловичина і свинина. Качка, хоч і є м’ясом домашньої птиці, проте також відноситься до червоного м’яса.

Дієтологи вважають, що червоне м'ясо менш корисне, ніж біле. Там забагато насичених жирів і холестерину, який провокує збільшення ваги, а також може бути шкідливим для серця. Вживання червоного м’яса в нерозумних кількостях може призводити до розвитку раку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рецепт курячого філе з овочами і фетою.

Біле м'ясо навпаки майже не має протипоказань з боку лікарів, воно ідеально підходить тим, хто намагається схуднути, знизити рівень холестерину в крові та веде здоровий спосіб життя. 

Вони рекомендують для щоденного раціону вибирати кролятину, адже вона найкраще з усіх сортів м’яса засвоюється в нашому організмі, є нежирною та містить більше білка та ненасичених жирних кислот, які життєво необхідні нашому організму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які жири потрібно вживати, щоб схуднути.

Якщо ви на дієті, то краще обирати м'ясо кролика. Він менш калорійний, містить набагато більше білку, - запевняє експерт.

З червоних сортів найкращою вважається телятина, її рекомендують їсти всім, хто на дієті і навіть маленьким дітям. Утім, однозначно сказати, яке м'ясо корисніше – біле чи червоне – складно. Усе залежить від того, скільки саме його у раціоні та у якому вигляді воно вживається.

ЯКА ДОБОВА НОРМА М'ЯСА

Вважається, що щоденна норма м’яса має бути 1 г на 1 кг нормальної ваги. Тобто для дорослої людини – це приблизно 70 г м’яса на день.

Добова норма м’яса має бути розміром з долоньку, товщиною не більше 0,5 см, - підкреслює Галина Незговорова.

Краще не вживати смажене чи копчене м'ясо. Корисніше вживати його у відвареному, тушкованому вигляді чи на грилі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ-5 рецептів страв з курятини

Доведено, що оброблене м'ясо у ковбасах, сосисках та інших копчених продуктах бажано обмежувати або взагалі виключити з раціону. Тому що вживання цих продуктів, особливо в надмірній кількості, призводить до зменшення тривалості життя вдвічі і підвищення розвитку онкологічних захворювань у 4 рази, - застерігає дієтолог.

КОМУ НЕ МОЖНА ЇСТИ М'ЯСО

М'ясо краще не вживати людям, які мають захворювання системи травлення та нирок, в яких є ішемічна хвороба, серцево-судинні захворювання.

Також рекомендується обмежити його в раціоні людям, в яких дуже високий рівень холестерину і є ризик розвитку таких ускладнень, як інфаркт та інсульт.

Нагадаємо, не так давно дієтолог розповіла, які харчові домішки не можна вживати в їжу.

Новини по темі