У програмі «Сніданок з 1+1» дієтолог Олександр Кущ розповів про те, як правильно вживати квашену капусту.

Квашена капуста популярна у багатьох країнах світу, зокрема у Білорусі, Болгарії, Польщі, Чехії та Великій Британії. Німці взагалі вважають її національною стравою. Втім батьківщиною квашеної капусти є Китай. Багато століть тому саме там помітили користь та поживні властивості цього продукту.

Вважається, що квашена капуста є набагато кориснішою, ніж свіжа. Проте вживати і заквашувати її потрібно за певними правилами.

Читайте також: Скільки морської капусти потрібно вживати в день.

КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ

  1.  Допомагає покращити травлення.
  2. Нормалізує цукор та холестерин у крові.
  3. Сприяє зміцненню імунітету.

 Капуста – це джерело вітамінів та мікроелементів, - підкреслює Олександр Кущ.

  1. Долає стрес і депресію.
  2. Омолоджує шкіру та весь організм.
  3. Сік квашеної капусти дозволяє людині не сп’яніти під час застілля, а також є ефективним засобом від похмілля.
  4. Речовини, що містяться у квашеній капусті, перешкоджають утворенню ракових клітин.

ПРОТИПОКАЗАННЯ

Квашену капусту не рекомендують їсти гіпертонікам, людям із підвищеною кислотністю, при гастритах, виразці тощо.

Попри всі протипоказання, капуста – це нешкідливий продукт. В обмежених кількостях його можна вживати усім, - зазначає дієтолог.

ЯК ПРАВИЛЬНО ВЖИВАТИ КВАШЕНУ КАПУСТУ

  1. Щоб зберегти у капусті якомога більше вітамінів та мінеральних речовин її краще квасити не дрібнонашинкованою, а розрізаною на кілька крупних частин.

Дуже важливими є розміри шинкування капусти. Щоб зберегти максимум вітамінів, краще заквашувати капусту більшими шматками. У такому випадку вітаміни можуть зберігатися в капусті до 20 тижнів, - каже Олександр Кущ.

  1. Дітям можна давати квашену капусту в невеликих кількостях приблизно з 3-4 років. До цього віку додавати в раціон таку страву протипоказано.
  2. Корисні властивості квашеної капусти зберігаються довше, якщо додати до неї журавлину.
  3. Перед покупкою квашеної капусти дуже важливо пам’ятати, що вона має бути без оцту та ненатуральних компонентів.

Додавання оцту в квашену капусту є абсолютно недопустимим. Це згубно для усіх вітамінів і абсолютно неприйнятно для самого процесу заквашування, - запевнив дієтолог.

СКІЛЬКИ ПОТРІБНО КВАСИТИ КАПУСТУ

Щоб квашена капуста принесла користь організму людини, її потрібно заквашувати приблизно 2 тижні.

Чим довше кваситься капуста, тим більше буде утворюватися поживних ферментів, - говорить Олександр Кущ.

Нагадаємо, не так давно дієтолог Олександ Кущ розповідав, як обрати гранат та чим він корисний для організму людини.