Рятував людей з окупованої Київщини, коли самого ледь не вбили — історія громадянина Казахстану, який евакуював понад 200 осіб, серед яких народний артист Ігор Поклад

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Історія громадянина Казахстану, який евакуював понад 200 осіб з Київщини

Громадянин Казахстану врятував понад 200 українців, ризикуючи своїм життям.

Поділитися:

Громадянин Казахстану Костянтин Гудаускас з першого дня повномасштабної війни рятує українців. Костянтин евакуював людей із Бучі, Ворзеля та інших міст та сіл Київської області. Усього – понад 200 осіб, серед яких герой України, народний артист, композитор Ігор Поклад. Костянтин і надалі хотів волонтерити та допомагати людям, але міграційна служба несподівано відмовила йому у перебуванні в Україні надалі. Як і коли це сталося розповіли у "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чоловік, який має 14 дітей та 43 онуки врятував з-під обстрілів понад 1800 людей: історія Володимира Брички (сюжет ТСН)

До України Костянтин приїхав у 2019 році через політичні переслідування на Батьківщині. Там він був громадським діячем та захищав права людей. Тоді Костянтин і гадки не мав, що через 3 роки йому доведеться не просто захищати, а рятувати українців.

24 лютого Костянтин почав вивозити людей із гарячих точок Київської області, але вже наступного дня в його автівку влучив снаряд. Це сталося, коли він повертався додому в Бучу.

Снаряд не розірвався. Я маю електрокар. Снаряд застряг в батареї. — розповів

До тями Костянтин прийшов тільки наступного дня:

Я отямився у якомусь готелі, який, я так розумію, тимчасово був шпиталем у Гостомелі. Я не міг ані встати, ані бодай щось сказати.

Костянтин отримав контузію, але хвилювався він не за себе, а за тих, кому він ще не встиг допомогти. 9 березня він дізнався, що легендарний український композитор Ігор Поклад разом із сім'єю вже два тижні заблокований у підвалі свого будинку у Ворзелі без води, їжі та зв'язку. Часу на роздуми не було.

Я поїхав, знайшов цей будинок. Стукав у нього, мені ніхто не відчиняв. Переліз через паркан, походив навколо дому. Відкрилося вікно на кухні, там я побачив Світлану, дружину композитора.

Світлана каже: одразу довірилася Костянтину та назвала його янголом-охоронцем. Разом з Ігорем Дмитровичем, мамою та двома собаками вони виїхали з міста. Світлана пригадує, як їх на блокпості зупинили російські військові:

Я тоді почула фразу, яку ніколи не забуду: "І ти за оцим старим поїхав, ну ти й ідіот і самогубця". А ми сидимо та не дихаємо.

Костянтину вдалося витягти з пекла 203 людини.

Були моменти, коли били, стріляли над головою, питали, чи готовий я померти, на що я відповідав, що їхав з цією думкою, що можу не повернутись. — пригадує чоловік.

Поки Костянтин рятував людей, у житловий комплекс, де він мешкав, прилетіло три ракети. Квартира чоловіка дивом вціліла, але він сумнівається, що колись знову зможе жити в Бучі.

Я бачив стільки там смертей. Те, що ви бачили після деокупації, я це бачив під час окупації. Бачив, як людей, які просто йшли вулицею, вбивали. — каже Костянтин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Я в дитинстві грався патронами і не хочу, щоб у моїх онуків було таке саме дитинство», — 84-річний дідусь проїхав за кермом через пів України, щоб врятувати сім’ю

Через два місяці рятувати знадобилось вже самого Костянтина: 20 травня, за день до закінчення терміну перебування в Україні, чоловік прийшов до міграційної служби, аби продовжити його знову на пів року. Проте йому повідомили, що 19 січня було прийняте рішення відмовити йому в захисті.

Я кажу: "Стривайте, вже травень на вулиці. У вас були усі мої координати, мій номер телефону, моя адреса". На що мені відповіли: "Я не знаю, я тут нещодавно". Сказали, що паспорт отримаю на кордоні.

Дізнавшись про це, Ігор та Світлана Поклади одразу ж надали цьому розголос.

Ця людина не просто заслуговує на перебування в Україні, він щонайменше заслуговує нагороди! — каже Світлана Поклад.

На захист Костянтина долучилося багато людей, серед яких акторка Ольга Сумська. Того ж дня Костянтину надійшов дзвінок:

Мені сказали: "Ви заново, по новім обставинам, зверніться у міграційну службу в понеділок. Ваші документи приймуть, і буде нове рішення.

Костянтин дуже сподівається, що йому дозволять залишитися у вже такій рідній Україні, і він зможе і далі допомагати людям.

Наш волонтерський штаб налічує 37 людей. Я просто не можу зараз взяти та кинути все це. Я сказав, що буду в Україні до перемоги. От як тільки перемога буде в Україні, тоді можете виселяти. Але якщо можна буде залишитися, я був би радий. — зізнається чоловік.

Дивіться сюжет: 

Новини по темі