Рецептурні ліки за електронними рецептами, перерахунок пенсій, підвищення тарифів на воду: що чекає на українців з 1 квітня

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Що зміниться в Україні з 1 квітня: ліки за рецептом, пенсії, тарифи — 1+1
freepik.com

Які зміни чекають на українців 1 квітня 2023 року: головні нововведення в Україні.

Поділитися:

Перерахунок пенсій, підвищення тарифів на воду та всі ліки за e-рецептами. Які зміни чекають на українців з 1 квітня, розказали у "Сніданку з 1+1".

Перерахунок пенсій

З 1 квітня українцям, яким мають перерахувати пенсії, збільшать виплати. Це стосується 600 000 осіб, які досягли пенсійного віку, але продовжують працювати. Саме ця категорія отримає підвищення, перерахунок буде здійснюватись автоматично. Буде враховане збільшення трудового стажу. 

Тарифи: як зростимуть ціни на воду

Зростання тарифів на електроенергію у квітні не буде. Дію пільгових цін було продовжено до 30 квітня 2023 року. Однак, після закінчення опалювального сезону тарифи можуть переглянути.

У квітні 2023 розпочинається перший етап з підняття цін на воду. На 1 етапі ціни підвищать на 12%. На другому етапі у липні 2023 року тарифи на воду підвищать на 14%. 

Е-рецепти: рецептурні ліки за електронними рецептами

Усі рецептурні ліки можна буде купити за електронними рецептами. З 1 квітня 2023 року усі рецептурні ліки в Україні можна буде купити за електронними рецептами, але до кінця дії воєнного стану вони не є обов'язковими — пацієнти зможуть самі обирати, за паперовим чи електронним рецептом їм купувати ліки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні почали вимикати опалення: кому вже відключили та хто на черзі (перелік)

Реєстрація на НМТ

З 3 квітня починається реєстрація для участі у Національному мультипредметному тесті. Триватиме реєстрація до 3 травня. До 7 травня кожен зареєстрований учасник зможе внести зміни, обрати додаткові предмети чи змінити населений пункт, де він бажає пройти НМТ. У червні буде додаткова сесія, коли можна буде дореєструватись.

З 1 квітня відкривають станцію метро Гідропарк для пасажирів. 

Які зміни чекають українців з 1 квітня, дивіться:

Новини по темі