Триває пора бобових, у яких міститься багато корисних речовин, зокрема, цинк, магній та білки. Серед нас є багато любителів зеленого горошку, котрий – мало того, що смачний, а ще багатий на вітамін В1, що сприяє зміцненню нервової системи. Вистачає в горошку і нуклеїнової кислоти, що підвищує регенерацію тканин, подовжуючи молодість нашого організму.

А ще біологічний комплекс цього сезонного овоча істотно покращує обмін речовин, знижує вміст жирів у крові, покращує розумові здібності та зір.  

Найбільш цінними для дієтичного харчування є страви зі свіжого зеленого горошку. Нижче рекомендуємо вам 4 рецепти смачних страв із нього.

СИРНА НАМАЗКА З МЯТОЮ ТА ЗЕЛЕНИМ ГОРОШКОМ

 

Чудова легка закуска, що смакуватиме на природі.

Інгредієнти:

- 200 г кисло-молочного жирного сиру,

- 100 г горошку,

- 20 г м'яти,

- 1 цибуля,

- 2 ст.л.оливкової олії, 

- спеції – за смаком.

Приготування:

1. Сир перетворюємо на однорідну масу без грудочок. Можна скористатися ситом, а можна зекономити час за допомогою блендера.

В давнину люди робили з кисло-молочного сиру гудзики: щоби краще зберегти сир, добре пресували його. Те, що залишилось - перетворювали на застібки для одягу.

2. Додаємо нарізанної ріпчастої цибулі.

3. Щоб цибуля віддала свій смак, а не зайвий аромат, її можна обдати окропом або потримати в оцтовому маринаді.

В таку намазку часто додають часник. Але це не варіант для романтичного пікніку.

4. Додаємо кілька листочків мяти.

5. Сіль, перець – за смаком.

6. Вливаємо трохи оливкової олії.

7. Перемішуємо.

Гарно смакує до хліба, трохи підсмаженого на грилі або до грінок.

КЛАФУТІ З ЗЕЛЕНИМ ГОРОШКОМ

 

 

Інгредієнти:

- 2 яйця,

- 250 мл вершків,

- 70 г твердого сиру,

- 100 г бекону,

- 100 г вершкового сиру,

- 300 г зеленого горошку,

- 2 ст. л. кукурудзяного крохмалю.

Можна використовувати, як свіжий, так і морожений горошок. Якщо морожений – його потрібно попередньо розморозити в мікрохвильовій печі.

Приготування:

1. Бланшеруємо зелений горошок: 3 хв. в окропі, 1 хв. у крижаній воді.

2. В окрему миску розбиваємо 2 яйця та додаємо 60 г кукурудзяного крохмалю

3. Доливаємо трохи вершків

4. Додаємо сиру «рікота» та 1 ст.л. приправи

5. Всипаємо трохи нарізаного бекону та натертого твердого сиру.

6. Все перетворюємо на однорідну суміш (ретельно перемішуємо), це буде тісто для клафуті.

7. Дістаємо жаростійкі формочки, змащуємо їх  вершковим маслом та насипаємо по жменьці горошку в кожну формочку.

8. Заливаємо формочки тістом

9. Запікаємо у печі 180 градусів 25 хв.

Дістаємо, зверху має бути рум’яна скоринка.

СУП ІЗ ЗЕЛЕНИМ ГОРОШКОМ ТА ШИНКОЮ

Інгредієнти:

- горох – 300 г,

- картопля – 4 шт.,

- цибуля – 1 шт.,

- вода – 3 ст. л.,

- м’ясний бульйон – 1 л.,

- шинка – 100-150 г

- вершкове масло – 1 ст. л.,

- петрушка – пучок,

- чорний мелений перець,

- кмин, сіль за смаком.

Приготування:

1. Обсмажуємо цибулю протягом 5 хв.

2. Додаємо горох та картоплю (нарізану кубиками).

3. Заливаємо все 0,5 л бульйону та залишаємо томитись на 25 хв.

4. Дістаємо з супу половину варених овочів та охолоджуємо.

5. Охолоджені овочі розминаємо товкачиком / подрібнюємо блендером до стану пюре.

6. Змішуємо з рештою бульйону.

7. Додаємо нарізану кубиками шинку та спеції.

8. Ще раз прогріваємо суп, але не доводимо до кипіння.

9. Перед подачею – посипаємо суп зеленню.

Протипоказання

Гороховий суп не рекомендується людям, що страждають метеоризмом і запорами. Це пов’язано з тим, що бобові провокують підвищення газоутворення в організмі та можуть погіршити стан здоров’я людини, що й так має із ним проблеми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сезон лисичок: 3 простих та швидких рецепти

ГАРНІР ІЗ ЗЕЛЕНОГО ГОРОШКУ ТА МОРКВИ

Ця страва походить із Західної Європи та вже сприймається як традиційна в меню жителів США. Гарно смакує з тушкованою рибою чи м’ясом.

Інгредієнти:

- 2 ст. л. вершкового масла,

- половинка середньої цибулі,

- 1 ст. л. муки,

- 0,25 склянки яловичого, курячого або овочевого бульйону,

- 250 г дрібної молодої моркви

- 450 г свіжого зеленого горошку

- 0,25 ч. л. сушеного чебрецю

- сіль та молотий чорный перець – за смаком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 рецептів вечерь для тих, хто худне

Приготування:

1. Мілко нарізаємо цибулю,

2. У середній за розміром пательні розігріваємо вершкове масло.

3. Протягом 3 хв. пасеруємо в ньому цибулю (до м’якоті).

4. Додаємо муку та готуємо близько 1 хв., постійно помішуючи.

5. Моркву нарізаємо кужечками, близько 1 см завтовшки.

6. Додаємо в пательню бульйон, моркву, перець та сіль.

7.  Змішуємо та готуємо на маленькому вогні під кришкою протягом 8 хв.

8. Додаємо горошок та готуємо ще близько 5-7 хв.

Можна використовувати для страви заморожений горошок, але зі свіжим буде смачніше.

Смачного!