«Синдром біженця»: як проявляється та як з ним впоратися (поради нейродослідниці Наталії Каді у "Сніданку.Онлайн")

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
«Синдром біженця»: як проявляється та як з ним впоратися (поради нейродослідниці Наталії Каді у "Сніданку.Онлайн")
Pexels/Derek French

Як розпізнати цей синдром, які емоції він викликає та як собі допомогти у складній ситуації вимушеного переїзду.

Поділитися:

Різка зміна обставин і негативні емоції, викликані війною, та як наслідок – переїзд з власної домівки у більш безпечну зону, можуть пробудити у людини «синдром біженця». У «Сніданок.Онлайн» нейродослідниця Наталія Кадя розповіла, які зміни відбуваються в організмі з наукової точки зону у такому стані.

«Синдром біженця» — це реакція мозку на різкі зміни, пов’язані з тим, що стабільність, до якої звик наш мозок, її немає, а про нові моменти життя ми ще не знаємо. Це захисна реакція мозку, вона проявляється через дратівливість, різкі зміни настрою, зранку людина може бути дуже вдячна тим, хто її прихистив, а ввечері вважати, що їм легко говорити про це, адже вони не втратили того, що вона має», — прокоментувала спеціалістка.

За її словами, слід розуміти, що людина, яка перебуває у стані «синдрому біженця», наразі є в іншому психологічному стані. Людям, які відчувають цей синдром, нейродослідниця радить дотримуватись наступних порад:

«Пам’ятайте: ви не винні в тому, що ви були змушені тікати з дому, ваше завдання – розуміти, що ви були змушені так зробити… Слід запам’ятати, що просити це не соромно, просити — це зараз допомагати одне одному. І третя складова, не знімайте з себе відповідальності за активні дії. Ваше завдання, коли ви опинились у безпеці – видихнути і почати думати, що ви активно можете робити. І для себе, і для своїх дітей, і навіть інших співвітчизників».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЯк допомогти дитині впоратися зі стресом під час війни: поради від дитячої психологині Світлани Ройз

Щодня на глядачів «Сніданку. Онлайн» очікують оперативні новини, поради від профільних спеціалістів, включення зірок та українців, які роблять усе задля перемоги України.  Не пропустіть щодня проєкт з  09:00 до 12:00 на телеканалах ТЕТ і 2+2, а також на YouTube.

Новини по темі