Що таке «синдром рятівника»: чому деякі люди нав'язливо намагаються допомогти і роздають свої поради (коментує психолог)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Що таке синдром рятівника та як реагувати на нав'язливу допомогу
pixabay.com

Чи варто допомагати людям? Як правильно себе поводити, коли близькій людині погано? На ці питання відповідає психологиня Ганна Кушнерук.

Поділитися:

Останнім часом, а особливо під час пандемії, став популярним так званий «синдром рятівника». Люди хочуть бути корисними, давати поради, допомагати. Чи це добре, чи навпаки заважає — прокоментувала психологиня Ганна Кушнерук у студії "Сніданок з 1+1".
 
Допомагати людям корисна справа, але якщо «рятування» переростає у стиль життя, це стає вже небезпечним. Чому? Річ у тому, що такі люди кожну ситуацію в житті перетворюють на трагедію для того, щоб бути корисними. За їх сценарієм всі обставини стають негативними і тоді приходить людина-рятівник, щоб допомогти. Такі люди вселяють в їншу людину відчуття власної безпомічності та залежності від свого помічника. Вони стверджують, що інші ніколи не зможуть справлятися без їх допомоги. 

Допомагаючи іншим треба весь час запитувати у себе — чи я не перезавантажую своєю увагою другу людину 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трудоголіки і синдром вигорання: психотерапевт на прикладі кави та молока пояснює баланс життя та роботи

Як визначити, коли дійсно треба рятувати людину, а коли ні

Не варто втручатися, поки людина сама не попросить у вас про допомогу. Людині важливо усвідомлювати, що те, що їй дають має цінність. Вона має самостійно спробувати свої сили у розв'язанні проблеми, а вже коли в неї не вийде — звернутися по допомогу. Тільки в цьому випадку людина зможе відчувати вдячність від того, що їй дають. Люди-рятівники своєю допомогою не дають іншим відчувати свою значущість, вільно жити та бути собою. Блокують розвиток людини у всіх сферах життя. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Токсичні люди: як вони себе ведуть та розмовляють, і що робити, якщо токсичний шлюб/дитина/керівник (+ тест на власну токсичність від психолога Ганни Кушнерук)

Коли людина-рятівник сама стає жертвою

Коли людина весь час когось рятує, то безумовно виникає велика порція агресії. Тому що, рятівник очікує від другої людини після своєї допомоги поліпшення настрою, гумору, вдячності, а коли цього не відбувається, то в неї виникає відчуття розлюченості, образи, розчарування. І людина з рятівника перетворюється на жертву, дії якої не оцінили, а потім вже на агресора. Часто подібну поведінку можна спостерігати у батьків тосовно своїх дітей. Тобто вони щось роблять для дитини та очікують від неї певної вдячності. 

Цю ситуацію характеризує Трикутник Карптмана або Драматичний трикутник («Жертва-Рятівник-Переслідувач»)

Для того, щоб визначити чи дійсно людині потрібна допомога, треба дуже уважно за нею спостерігати та ставити питання. Підтримка близьких дуже важлива, але тільки тоді, коли про неї просять. Пам'ятайте — ви не маєте жити за людину її життя!

Дивіться відео сюжет програми «Сніданок 1+1» з порадами писихологині Ганни Кушнерук:

Новини по темі