Токсичні люди: як вони себе ведуть та розмовляють, і що робити, якщо токсичний шлюб/дитина/керівник (+ тест на власну токсичність від психолога Анни Кушнерук)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Хто такі токсичні люди? Як обмежити себе від токсичних людей? Що робити, якщо не маєш змогу перервати стосунки з токсичною людиною?
Pexels/Andrea Piacquadio

Хто такі токсичні люди? Як розпізнати токсичних людей? Що робити, якщо не маєш змогу перервати стосунки з токсичною людиною? Пояснює психологиня Ганна Кушнерук.

Поділитися:

Поряд з токсичними людьми ми весь час відчуваємо провину без суттєвих підстав. Нам весь час незручно за себе, ми ніби підводимо цих людей. Вони поводяться як жертви поряд із нами, проте насправді вони завжди є пасивними агресорами. Психологиня пояснює:

Вам ніхто не буде напряму чинити зло, просто з вами будуть так розмовляти, що ви змушені будете продовжувати слухати людину та не матимете можливості сказати «ні».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Одруження наосліп» на «1+1»: психолог проекту Ірина Кириченко розповіла, як боротися з маніпуляціями в стосунках

Ознаки токсичної людини:

  • Маніпуляції
  • Все бачать чорно-білим: людина або дуже хороша, або зовсім погана
  • Дратівливі
  • Крадуть енергію
  • Все контролюють
  • Надзвичайно голосно або тихо говорять
  • У великих компаніях говорять на інтимні теми та пліткують
  • Негативні історії в пріоритеті
  • Телефонують в неприйнятний час
  • Кажуть некоректні та нетактовні фрази.

Чому люди стають токсичними?

Людина, яка стає токсичною, гірше відчуває та співчуває. Для неї ваші емоції можуть бути як похід до зоопарку. Анна Кушнерук розповідає:

Ми всі від того середовища, що нас виховує. Все йде без батьків. Але! Це безумовно вада характеру. Людина, яка зростає там, де її не виховують людяною, стає токсичною. Вона отримує задоволення від того, що паразитує на емоціях інших людей. Проте у нормальних батьків можуть бути токсичні діти, якщо вони з нею не налагодили контакт. В токсичних дітей швидко проявляються емоції. Наприклад, якщо роздратовані − кинули горнятко. Якщо батьки замість того, щоб запропонувати обговорити проблему кажуть «Та що ти таке робиш?» чи навпаки «Моє сонечко роздратоване, все буде добре», «Плач, на всіх начхати», дитина виростає емоційно неінтелектуальною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому зросла кількість розлучень та як знайти компроміс у стосунках? Розповіла психолог Ірина Кириченко

Що робити, якщо токсичною людиною є дружина чи чоловік?

Слід пам’ятати, що в шлюбі є не тільки негативні ситуації. Психологиня зауважує:

Ми всі маємо свої психоемоційні вади. Але якщо ви від цього шлюбу не отримуєте ніяких позитивних емоцій, то можливо треба розлучатись. Але якщо вас просто дратують деякі прояви чоловіка чи дружини, треба використовувати перифраз − за допомогою слів доносити до людини, що зараз відбувається. Функціональні пари − це ті, які відчувають, що щось йде не так, але вони здатні виправити ситуацію шляхом розмови.

Як визначити, чи токсична я людина?

Слід визнати, що кожен з нас є носієм токсичних ознак. Саме токсична людина завжди має низький емоційний інтелект, їй важко зрозуміти, чи раді їй, чи ні. Анна Кушнірук пояснює:

Потрібно просто проаналізувати: «А мене запрошують до спілкування?», «А мені хтось телефонує?», «А мене запрошують кудись, де зі мною можуть бути близькими?». Якщо ви отримаєте відповідь, що вас уникають, то це має стати приводом для вас замислитись, чи токсична ви людина.

Що робити, якщо ваш керівник токсичний?

Психологиня розповіла:

Слід визнавати, що люди є різні. Ви маєте розуміти, чого ви спілкуєтесь з цією людиною, чому ви на цьому місці. Використовуйте знак «стоп» жестами. Таким чином ви покажете вашу з цією людиною межу.

Детальніше послухати поради психологині можете в цьому відео:

Новини по темі