Спираємося на свій власний ресурс: як адаптуватися до відключень електроенергії (поради психолога)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як адаптуватися до життя в умовах відключень світла: поради психолога
Freepik

Як звикнути до відключень електроенергії та чому адаптуватися зможуть не всі?

Поділитися:

Сьогодні Україна змушена жити в умовах регулярних відключень електроенергії через ракетні обстріли по критичній інфраструктурі з боку росії. Відсутність світла, мобільного зв'язку та інтернету стали ще одним випробуванням для психіки, адже від цих ресурсів залежить не лише комфорт, а робота та навчання. Як адаптувати психіку до життя без стабільної електрики та залишатися в таких умовах продуктивними? Про це у "Сніданку з 1+1" поговорили з психоаналітиком Анною Кушнерук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли немає світла та інтернету: 30 способів, як розважити себе в умовах блекауту

В першу чергу експертка радить визнати, що відчувати дискомфорт в теперішніх умовах — це абсолютно нормально, адже будь-яке нове випробування викликатиме стрес.

"Ми всі в певний час будемо відчувати дискомфорт від нових обставин. Справлятися з цим можна лише визнаючи, що це дискомфортно, що я можу дратуватися, що не встигаю робити все. Потрібно визнати цю проблему, а не звинувачувати всіх навколо. Тобто, ми переходимо від психології звинувачення та пошуку винних до психології того, що я маю спиратися на те, що в мене є. Я повинен спиратися на свій власний ресурс і на те, що мене оточує навколо. Слід перетворитися на людину, яка створить собі комфортні умови за будь-яких обставин", — розповідає Анна Кушнерук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому немає мобільного зв'язку та інтернету, коли зникає світло: пояснення експерта

Водночас потрібно розуміти, що не всім вдасться адаптуватися. Певна категорія людей все одно складно переживатиме відключення електроенергії або будь-які інші неочікувані випробування війни.

"Є люди, які без сонячного світла, без електрики, без яскравого кольору або оцієї естетичної ілюмінації фактично наближаються до своєї депресії. Це люди, що і були схильні до депресивних станів. Ми прагнемо бути як один, дружні, але не всім буде однаково вдаватися внутрішня мобілізація своїх ресурсів і пошук нормального внутрішнього ставлення до всього, що відбувається".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити з продуктами в холодильнику, якщо відключили світло: як зберегти

Потреба у відключеннях електроенергії сьогодні є загальною для всієї країни. Кожному громадянину слід навчитися жити в нових реаліях. Абсолютно нормально трохи психувати та нервувати, якщо це не перетворюється у повсякденний стан. Щоб з комфортом переживати години відсутності електроенергії, намагайтеся завчасно готувати усе необхідне та підпорядковувати розпорядок дня згідно до графіку відключень. 

Новини по темі