Гірка правда: дослідження показало, чи безпечно додавати підсолоджувачі замість цукру та чому після них ще більше хочеться їсти
Штучні підсолоджувачі стали зручною альтернативою цукру, але науковці сумніваються в їх безпечності. Виявляється, деякі з них можуть шкодити організму. Яку загрозу вони несуть та чому це відбувається — показало нове дослідження.
Перші сигнали надійшли з лабораторій, де науковці провели експеримент на гризунах. Коли тварини почали отримувати їжу з додаванням штучних підсолоджувачів, їхній апетит значно зріс. Здавалося б, без цукру, без калорій але результат вражаючий: гризуни стали їсти в рази більше.
Що відбувається під час вживання замінника
Щоб перевірити, як це працює у людей, науковці провели дослідження за участі 75 молодих добровольців. Серед них були й ті, хто має надмірну вагу. Учасники натщесерце пили один із трьох напоїв: звичайну воду, воду з натуральним цукром або воду із штучним підсолоджувачем — сукралозою. Далі вони оцінювали рівень свого голоду до та після пиття, а дослідники в цей час фіксували активність мозку через рівень кровотоку.
Результати здивували: після вживання води з цукром або звичайної води кровотік до тієї частини мозку, яка відповідає за почуття голоду й насичення, знижувався на 6%. Тобто організм розумів: ситість досягнута. Але після сукралози — навпаки: кровотік до цієї зони зростав на 3%, а почуття голоду втричі. Люди після такого напою хотіли їсти набагато сильніше.
У чому причина такого ефекту?
Виявляється, штучні підсолоджувачі не стимулюють вироблення гормонів ситості, які зазвичай з’являються після вживання натурального цукру. Відповідно, організм не отримує сигналу про насичення. Виходить що люди, які обирають цукрозамінники замість цукру в надії скинути вагу, можуть несвідомо налаштовувати своє тіло на ще більший голод. І як наслідок з’їдати більше, ніж потрібно.
Що кажуть експерти?
Аби розібратися в нюансах, Сніданок з 1+1 звернувся до гастроентеролога-дієтолога Яни Музири.
«Дійсно, дослідження, яке було проведено, говорить нам про те, що збільшується надходження в гіпоталамус певних факторів, які можуть викликати відчуття голоду. Але чи точно це втричі — досить умовне поняття. Тобто, ми можемо справді хотіти їсти більше саме після вживання цукролози. Це не стосується всіх цукрозамінників, а саме цього одного, бо саме з ним було проведено дослідження. Ми не можемо говорити загально про всі цукрозамінники, це важливо враховувати», — пояснює лікарка.
За словами експертки, більшість досліджень справді проводяться з напоями, оскільки так легше відслідковувати реакцію організму. Але якщо ті ж самі речовини потрапляють до нашого організму з їжею, то результат може бути аналогічним.
«Цілком можливо, що й у разі вживання продуктів із сукралозою ефект буде тотожний — посилене бажання їсти», — додає вона.
Отже, слід уважно стежити за власними відчуттями після вживання замінників. Якщо ви помічаєте, що після «дієтичного» напою вам знову хочеться їсти — можливо, проблема саме в ньому.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суцільна хімія чи натуральний продукт: експертка розвінчала найпоширеніший міф про розчинну каву