У їхній будинок увірвалися російські окупанти, вбили сусіда й застрелили собаку: історія родини Філіпчуків з Гостомеля

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Історія родини Філіпчуків з Гостомеля, які пережили увірвання російських окупантів в будинок, смерть сусіда та собаки

Родина Філіпчуків втратила усе, проте не втратила віру в перемогу та краще життя.

Поділитися:

Гостомель — це коли ти мимоволі стаєш свідком захоплення аеропорту, де стоїть найбільший літак у світі "Мрія". Це коли все, що ти любив, зруйновано. Коли ти щодня прощаєшся з життям, але дуже хочеш жити. Саме це пережили герої авторського проєкту Наталії Щуки "Коли зникають стіни" — родина Філіпчуків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Щоденник війни": мешканка Чернігова Олександра розповіла, як пережила влучення бомби прямо в її будинок

Вікторія та Сергій Філіпчуки мають двох дітей: старшого сина Владислава та молодшу доньку Віолету. Владислав розповів, як пройшов його ранок 24 лютого:

Я прокинувся десь о 6 ранку від вибуху, який був на військовій частині, яка знаходиться прямо біля аеродрому. Я дістав телефон та почав знімати. Ми опинилися просто в центрі полю боя.

Почалися постійні обстріли, бомби, ракети, але виявилося, для цієї родини навіть це було не найстрашніше. Просто в їхній будинок увірвалися російські окупанти. Владислав розповів:

Мені було дуже страшно за свою сестру. Я бачу, як один з військових дивиться на мою сестру з поглядом, як, знаєте, дивляться "на жінку"... Я не знаю, як передати ці відчуття.

Окупанти поспішали, тож залишили цих людей у спокої. Родині просто пощастило, але так було не з усіма. Російський снайпер чатував у сусідньому будинку і при першій же нагоді вбив друга родини — їхнього сусіда Юрія. Сергій розповів, що його поховали просто біля будинку. Навіть не було можливості офіційно поховати його на кладовищі. Владислав каже:

Ми ніколи, мабуть, не забудемо, що сталося. Сусід, якого вбили, буквально за декілька годин до смерті, сказав, що треба зібратися всією вулицею і відсвяткувати нашу перемогу. І таких людей, я впевнений, є дуже багато.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поранена дружина та розстріляна машина: ведичний астролог Ігор Нехаєв розповів власну історію евакуації з Ірпеня («Щоденники війни»)

Після всього пережитого родині дивом таки вдалося вирватися з міста. Їх прихистили родичі, але звістки з дому не дають забути жах, який вони пережили. Віолета розповіла:

У нас ще була собака, і ми її не змогли забрати. Вчора нам подзвонили й сказали, що вона померла. Його застрелили. Біля його будки була кров, а він лежав мертвий у погребі. Я вважаю, що він не заслуговував так померти. 

Ці люди втратили все: будинок, роботу, бізнес, спокій. Але не втратили головного — віру. Владислав впевнений: після перемоги вони все ж мають зібратися усією вулицею, як сказав йому сусід.

На честь постраждалих від війни людей ми маємо просто зібратися і дійсно відсвяткувати цю велику перемогу. За все: за те, що хтось помер, за те, що хтось сидів в укритті, за те, що хтось був поранений... Ми маємо це зробити та жити далі.

Можете подивитися цей зворушливий сюжет, де розповідається історія родини в подробицях: 

Новини по темі