Україна перейшла на електронні лікарняні: як їх оформити та отримати гроші, чи витримає навантаження електронна система охорони здоров’я (коментують експерти)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Від сьогодні Україна повністю перейшла на електронні лікарняні. Що це означає для пацієнтів на практиці?

Поділитися:

З 1 жовтня 2021 року Україна перейшла на електронні листи тимчасової непрацездатності (лікарняні). Від червня діяв перехідний період, коли в обігу були і паперові, і електронні лікарняні, але від сьогодні паперові вже не видаватимуть. Що це означає для пацієнтів? Розбиралися у «Сніданку з 1+1».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фальшиві ковідні сертифікати: чи можна через них потрапити за грати (розповідає експерт з Кіберполіції)

В ідеалі електронні лікарняні повинні покращити життя як медикам, так і пацієнтам. Адже, якщо система буде працювати нормально, вся процедура відкриття такого лікарняного займає усього 5-10 хвилин. Після звернення пацієнта лікар у декілька кліків формує електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність людини і підписує лікарняний власним електронним підписом. Після цього пацієнту на телефон у вигляді SMS повинно прийти повідомлення про створення лікарняного. Ще одна суттєва перевага електронної документації – пацієнту не треба йти до лікарні після завершення хвороби, лікарняний закриватиметься також в режимі online.

Елекронний лікарнянийФОТО: Pexels/Pavel Danilyuk

Але експерти розповідають, що на практиці електронна система охорони здоров’я (ЕСОЗ) дуже перенавантажена, що призводить до її періодичного «зависання». Через це виникають складнощі з формуванням електронної документації та синхронізацією даних між різними державними установами. Тож чи витримає ЕСОЗ додаткове навантаження з 1 жовтня, пов’язане з переходом на виключно електронні лікарняні, поки до кінця неясно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус: скільки ліжок вже зайнято в лікарнях, яка ситуація з киснем, як насправді хворіють діти (коментує лікар-інфекціоніст)

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров позитивно коментує впровадження електронних лікарняних в Україні. Він зазначає:

Електронні лікарняні – це, в першу чергу, боротьба з корупцією. Адже було практично неможливо відслідкувати, як і хто виписував паперові лікарняні. За оцінками експертів, щороку 3-4 мільярди гривень виплачувалося через «липові» лікарняні.

Отже, з 1 жовтня 2021 року паперові лікарняні в Україні вже видавати не будуть, виключно електронні. Але хто відкрив паперовий лікарняний у вересні, зможе його закрити і отримати кошти, не дивлячись на це нововведення, запевняють у МОЗ.

Дивіться також відео, як зберегти своє серце здоровим: проводимо діагностику разом з кардіологом у студії "Твого дня":

Головне фото: Pexels/Tima Miroshnichenko

Новини по темі