«Блокада Маріуполя – це набагато гірше, ніж блокада Ленінграда», – у «Щоденниках війни» історія 86-річної Ельвіри Борц, яка пережила Другу світову війну

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
"Щоденники війни": історія 86-річної Ельвіри Борц, яка пережила німецьку окупацію Маріуполя і ледве змогла евакуюватися з російської

У "Щоденниках війни" історія Ельвіри Борц, яка пережила Голокост і Другу світову війну і ледь вибралася з блокадного Маріуполя у 2022 році.

Поділитися:

86-річна Ельвіра Борц з Маріуполя досі не вірить, що війна знову спіткала її в житті. З розпачем вона говорить:

"Буває ж так: що дитинство, що глибока старість. Знову доводиться це переживати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Народжена під обстрілами: Ганна Тимченко розповіла про домашні пологи в окупованій Бучі («Щоденники війни»)

Батько Ельвіри був єврей, мати українка. Під час Другої світової війни у Маріуполі, який захопили німці, це було, як вирок. 38 членів родини Борц розстріляли фашисти, а маленька Ельвіра переховувалася у добрих, небайдужих людей. Про вбитих рідних Ельвіра згадує:

"Навіть натяку на те, де їх вбили та закопали, немає".

Так у підвалах Маріуполя Ельвіра і дочекалася кінця війни з німецькими фашистами, після цього поїхала з міста, вивчилася на геоінженера та повернулася у 70-х роках ХХ століття. Маріуполь відбудували, він став великим, гарним, сучасним містом, яке процвітало аж до російського вторгнення у лютому 2022 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У нас було дві спроби, одна була невдалою", — історія евакуації Ольги з Маріуполя на потрощеній машині (Щоденники війни)

День евакуації з блокадного міста став для Ельвіри Борц другим днем народження. Жінка згадує:

"Це було 14 квітня, нас в машині було 5-ро і собака. Ми їхали і не розуміли, що залишилося від рідного і близького серцю Маріуполя? Самі руїни".

Разом з Ельвірою врятувався і її 94-річний чоловік, який пережив 870 днів блокади у Ленінграді під час Другої світової війни.

Щоденники війни

Ельвіра повторює слова свого чоловіка:

«Блокада Маріуполя – це набагато гірше, ніж блокада Ленінграда».

Зараз Ельвіра Борц в Києві. Саме в столиці, уже в безпеці, вона дізналася про смерть своєї подруги дитинства Ванди Об'єдкової, яка пережила Голокост, але не змогла пережити російську блокаду. Разом вони переховувалися від німецьких фашистів, але пережити російську окупацію Ванда не змогла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хлопчик Макар, який записав відоме відео посеред руїн своєї кімнати у Маріуполі, разом з мамою розповіли у "Сніданку з 1+1" про пережите, емоції та мрії

Ельвіра Борц досі не може повірити, що на нас підступно напала сусідня росія. Вона каже:

"Візьміть карту, де Маріуполь? В Україні! Там йому і бути!"

Дивіться історію 86-річної Ельвіри Борц з Маріуполя, яка пережила Другу світову війну і Голокост і ледве змогла евакуюватися під час російської агресії:

Новини по темі