Як сіль впливає на організм, та чи варто відмовлятись від її споживання - пояснює лікар у "Сніданку з 1+1"

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

До чого призводить надмірне споживання солі - розповіли у "Сніданку з 1+1".

Поділитися:

Хтось називає її білим золотом, а хтось білою смертю. Попри свою неоднозначну репутацію, сіль є чи не на кожній кухні та в більшості продуктів, які ми споживаємо. Однак остання статистика Всесвітньої організації охорони здоров'я, м'яко кажучи, невтішна. За даними ВООЗ, від хвороб серця та надмірного споживання солі щодня у світі помирає близько 10 тисяч людей. Крім цього, результати досліджень, проведених у Великій Британії, показали, що додавання солі в їжу може збільшити ризик раку шлунка.

Лікар-кардіолог Євген Марушко у "Сніданку з 1+1"що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна" розповідає, що нині люди віком до 35 років більше цікавляться здоровим харчуванням та частіше дотримуються рекомендацій спеціалістів. Однак загальна статистика все одно невтішна.

"В середньому сім з десяти людей зловживають кухонною сіллю. Деякі з них настільки звикли до смакових якостей солі, що просто не можуть від неї відмовитися. Основна проблема для організму, яку створює надлишкова сіль – затримка води в організмі. Збільшуючи затримку рідини, збільшується артеріальний тиск. Оскільки ця рідина потім намагається вийти через судини, кількість рідини там збільшується, і тиск підвищується. Тобто, зловживання сіллю призводить до артеріальної гіпертензії. Через надлишкову воду збільшується навантаження і на нирки, що також ускладнює їхню роботу".

Аби уникнути таких проблем, лікар рекомендує споживати не більше 5 грамів солі на добу – це чайна ложка без верху.

"Якщо поступово зменшувати кількість солі, за якийсь період часу ви поступово звикнете до повної відсутності досолювання. Згодом ваші смакові відчуття зміняться, ви не будете вже відчувати, що їжа без солі є несмачною. Якщо ви все ж споживаєте сіль  - обирайте йодовану. Решта різновидів однаково шкідливі".

Також лікарі не радять повністю відмовлятися від цього продукту – мінімальні 4-5 грамів на добу організм все ж має отримувати. Проте зазвичай таку кількість солі ми споживаємо разом з іншими продуктами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

 

 

Новини по темі