Як вижити у спеку: що краще їсти та пити, як організувати сон, спорт та роботу

Як пережити спеку: коли їсти, спати, займатися спортом
pixabay.com/geralt

Як вижити у спеку? Що треба їсти і пити, щоб покращити свій стан? Як організувати свій розпорядок дня? І коли закінчиться спека в Україні?

Поділитися:

Як вижити у спеку? Як правильно організувати свій режим дня і харчування? Коли краще займатися спортом та спати? І коли нарешті закінчиться спека в Україні? 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Набряки ніг і обличчя: причина та види, як боротися з ними в спеку (коментує експерт)

спека як пережитиФото: Pexels/Adrienn

Про оптимальний для спекотних днів розпорядок дня розповіла сімейна лікарка Марина Краснікова.

Лікарка говорить:

Через аномальну спеку страждає наш організм: порушується водно-сольовий баланс та серцевий ритм, через що значно знижується працездатність.

Тож під час спеки бажано прокидатися трохи раніше, ніж зазвичай, щоб встигнути зробити більше, поки на вулиці ще прохолодно. Оптимально прокидатися до 7 години ранку і в проміжок до 10:00 гуляти на вулиці з дітьми, домашніми тваринами та займатися спортом.

З 10:00 до 18:00 лікарка не радить перебувати на вулиці. А якщо це все ж необхідно, ходити по затінених деревами чи будівлями ділянках. Найкраще в цей денний час перебувати у приміщенні із ввімкненим кондиціонером.

Після 18:00 – ще одна можливість прогулятися і позайматися спортом. Проте не перед самим сном, тому що зайва фізична активність у цей час погано позначиться на якості сну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Правда та міфи про кондиціонери: чи можна отримати запалення легень і астму під час охолодження? (ВІДЕО)

Дієтологиня Оксана Скиталінська зауважила:

У спекотні дні  слід їсти більше сезонних фруктів, овочів, зелені, ягід. А також страви, які є джерелами легкого білку – яйця, кисломолочні продукти, рибу та нежирне м’ясо.

Дієтологиня радить: поки не стане трохи прохолодніше, їсти в основному зранку і ввечері. Їжа краще засвоюється, якщо не так спекотно. Треба пити більше простої негазованої води, орієнтуючись на власне відчуття спраги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли спаде спека та як від неї рятуватися: коментують синоптики та лікар

Фітнес-тренер Віктор Мандзяк радить тренуватися зранку або ж у добре кондиціонованому приміщенні. Оптимальна температура для фізичних вправ – нижче 20°С. Адже м’язи під час тренування продукують тепло, і це у спеку додатковий виклик для терморегуляції організму.

Більше про те, як вижити у спеку, дивіться у шоу «Твій день»: