Звільнення з роботи під час війни: які документи вимагати від роботодавця та коли звертатися до суду (поради юриста)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Чи законно звільняти працівників під час війни? Розбиралися у "Сніданку. Онлайн".

Поділитися:

Чи можна відсторонити працівника від роботи або ж звільнити в умовах воєнного стану? Які документи варто вимагати від роботодавця та коли є сенс звертатися до суду? Розбиралися у "Сніданку. Онлайн".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити, якщо у часи війни піднімають ціну на житло або взагалі виселяють з квартири (порада адвоката)

У сюжеті "Сніданку. Онлайн" розповіли історію Ірини зі Львова, яку відсторонили від роботи через відмову одягати в робочи час корпоративне взуття. Жінка каже, що в запропонованих їй кросівках холодно у бомбосховищі, в яке доводиться спускатися під час повітряної тривоги. Та ці аргументи не задовільнили її роботодавців, і Ірину відсторонили від роботи. Чи законними є такі дії роботодавця та чи можна взагалі звільняти працівників під час війни?

Юристка Лілія Баюш каже, що звільняти працівників під час війни не заборонено, але за умови дотримання всіх правил трудових відносин. Щодо описаного вище відсторонення вона дала такий коментар:

"Відсторонити працівника зі вказаної причини можна, якщо вимоги щодо корпоративного одягу і взуття прописані у трудовому договорі, або ж мова йде про внутрішні правила компанії, які задокументовані".

Отже, якщо роботодавець Ірини не включив пункт про зовнішній вигляд працівників у трудовий договір або ж він не має документа із зафіксованими внутрішніми правилами компанії, він вчинив незаконно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити, якщо не встигли замінити водійське посвідчення до війни: роз’яснення від «Дії»

Юристка наголошує:

"Потрібно чітко довести, що працівник безпідставно щось порушив".

Якщо вас відсторонили від роботи або звільнили, Лілія Баюш радить вимагати письмового обґрунтування:

"Просто словсесно повідомити про звільнення – це незаконно. Повинен бути наказ про відсторонення чи звільнення, з яким ви повинні ознайомитися", – розповідає юристка.

Якщо ви розумієте, що ваші трудові права порушиили і не виконали прописаних вище вимог, звертайтеся до управління держпраці у вашій області або ж до суду.

Сюжети та коментарі експертів на найактуальніші теми сьогодення, а також включення відомих людей дивіться щодня з 09:00 до 12:00 у "Сніданку.Онлайн": на Ютуб-каналі програми та на телеканалах ТЕТ і 2+2 на ТБ.

Новини по темі